Search
Close this search box.
Search

Ontwikkeling betere antibiotica tegen tuberculose in Leiden

Tuberculose komt bij ons niet heel veel meer voor, maar wereldwijd eist deze longziekte nog altijd zo'n anderhalf miljoen slachtoffers per jaar. De afgelopen decennia is onze kennis over de ziekte aanzienlijk gegroeid. Gek genoeg is de antibiotica therapie voor genezing nog altijd hetzelfde dan dertig jaar geleden. Leidse onderzoekers willen daar nu verandering in aanbrengen. Zij slaan de handen in een om betere, efficiëntere therapieën te ontwikkelen.

Van de totale wereldbevolking is ongeveer een kwart Mycobacterium tuberculosis (Mtb). Het leeuwendeel van die besmettingen betreft zogenoemde latente tuberculose. Die ontwikkelt zich, mede dankzij immuunreacties van de gastheer, jaarlijks bij ongeveer tien miljoen besmette personen tot de acute vorm, met ca. 1,5 miljoen dodelijke slachtoffers als gevolg. Daarmee is Mtb nog altijd een van de tien belangrijkste doodsoorzaken ter wereld. Daarmee is het belang voor niet alleen een goede behandeling, maar ook een snellere diagnose, meer dan aangetoond.

Verouderde behandeling tuberculose

Daarbij komt dat de huidige, relatief ‘ouderwetse’ antibiotica therapie voor de bestrijding van tuberculose duurt te lang. Dat vergroot het risico op de ontwikkeling van resistente ziekteverwekkers. Binnen het interdisciplinair Tuberculose Consortium (LiTBC) werken onderzoekers van vier Leidse instituten – het IBL (Instituut Biologie Leiden), LACDR (Leiden Academic Center for Drug Research), LIC (Leids Instituut voor Chemie) en LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum)- nu aan een oplossing voor dit probleem.

Patiënten met acute tuberculose krijgen doorgaans een van vier mogelijke antibiotica voorgeschreven. Betreft het een vorm van tuberculose die gevoelig is voor medicijnen, dan duurt zo’n antibioticakuur zes tot negen maanden. Echter, in het geval dat iemand de diagnose krijgt dat hij of zij besmet is met multiresistente tuberculose, dan kan het aantal geneesmiddelen oplopen tot zes en de duur van de kuur zelfs tot twee jaar.

Een dergelijke lange behandeling heeft, naast het risico op resistente ziekteverwekkers, ook gevolgen voor de therapietrouw van patiënten. Nu zijn daar ook wel hulpmiddelen voor, zoals een speciaal, slim, pillenpotje om de therapietrouw te verbeteren, maar een structurele oplossing heeft uiteraard veel meer waarde.

Sneltest en sterkere antibiotica

Het interdisciplinair Tuberculose Consortium streeft ernaar de zelfverdedigingsmechanismen van ons lichaam te verbeteren en een beter inzicht te krijgen in de immuunreacties die optreden bij tuberculose. Dat moet er toe leiden dat patiënten in de toekomst minder zware behandelingen hoeven te ondergaan.

Een van de mogelijke oplossingen waar aan gedacht wordt, is de ontwikkeling van een sneltest voor een snellere, of vroegtijdige, diagnose van de ziekte. Een sneltest zoals wij die inmiddels allemaal wel al kennen voor het vaststellen van een coronabesmetting. Daarnaast willen de onderzoekers zich ook richten op het ontwikkelen van sterkere antibiotica met minder bijwerkingen en nanomedicijnen.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
Volg jij ons al?