Search
Close this search box.
Search

Open Source AI-software vrijgegeven door Google – Nieuwsoverzicht van 10 november

Met vandaag ook: 10-jarige patiënt op school vertegenwoordigd door Robot - terwijl u slaapt, doet uw Smartphone onderzoek. Deel dit bericht met #eHealth en #icthealth

Open Source Kunstmatige Intelligentie software vrijgegeven door Google

De wereld is weer een stapje dichterbij echte disruptie gekomen: Google stelt haar Kunstmatige Intelligentie software ter beschikking van iedereen die het wil gebruiken. Het pakket stelt ontwikkelaars in staat om complexe datastructuren ("tensors") door een kunstmatig brein te halen; vandaar de naam Tensorflow.

Het is uniek voor Google om daadwerkelijk de programmeercode beschikbaar te stellen. Tot nu toe gaf het bedrijf vooral onderzoeken vrij – nadat ze zelf alweer verder waren in hun ontwikkeling. Maar Open Source ontwikkelingen gaan zo snel, dat Google zeker wil weten dat het bedrijf haar voorsprong behoudt.

Het bedrijf legt in een filmpje van tweeëneenhalve minuut uit wat het project inhoudt.

Robot vertegenwoordigt 10-jarig kankerpatiëntje op school

Peyton Walton laat zich tijdens een vijfweekse behandeling in het New York Memorial Sloan ziekenhuis op school vertegenwoordigen door een robot: PAVS – peyton’s Awesome Virtual Self. De robot bestaat uit een onderstel en een iPad. Peyton bestuurt de robot zelf en kan via de iPad communiceren met haar klasgenootjes en leraren.

Peyton’s moeder, Lynn Schaeber, is in ieder geval al enthousiast over de robot: “Het is technologie – welk kind van tien is nou niet enthousiast over technologie? Het is cool! Bovendien geeft het Peyton een klein beetje meer autonomie. Zij heeft controle over haar dagelijkse activiteiten op school, terwijl de kanker haar die controle juist uit handen neemt en haar isoleert." Peyton moet nog wel oefenen met de besturing van de robot: "Ik probeer niet tegen de muren aan te bosten."

De robot is in principe voor iedereen te koop, u kunt zelf een exemplaar bestellen in het Verenigd Koninkrijk.

Terwijl u slaapt, maakt uw Smartphone zich nuttig

Kent u SETI@home? Via software die aan het analyseren slaat als uw PC niet gebruikt wordt, kunt u meehelpen met de Search for Extraterrestial Intelligence. Het Garvan Instituut of Medical Research en de Australische Vodafone Foundation gebruiken nu hetzelfde idee voor onderzoek naar kanker. Terwijl u uw Smartphone niet gebruikt, wordt de processorkracht gebruikt om data rondom kanker te analyseren. De App Dreamlab gaat aan de slag zodra uw telefoon aan de lader ligt én volledig is opgeladen.

Al met slechts 1000 gebruikers kunnen problemen dertig keer sneller opgelost worden. Dr Warren Kaplan van het instituut vertelt: "Er zijn veel belangrijke onderzoeksvragen die we willen stellen, maar die veel rekenkracht kosten, waardoor het te duur wordt en jaren kost. Dreamlab geeft ons gratis toegang tot een ‘supercomputer’ waardoor we ons onderzoek kunnen versnellen."

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?