Search
Close this search box.
Search

Operatie Siamese tweelingen voorbereid met CT scan en 3D print

Verder: Aanraakbare hologrammen - deel dit bericht via #eHealth en #icthealth

Voorbereiding operatie Siamese tweelingen geholpen door 3D print van CT beelden

Specialisten van het Texas Children’s Hospital in Houston hebben een combinatie van 3D printen en CT beelden gebruikt om de operatie van een Siamese tweeling voor te bereiden. Dit zijn vaak erg lastige operaties omdat de tweelingen aderen of organen delen. De artsen presenteerden hun bevindingen op de jaarlijkse meeting van de RSNA.

"Door een CT scan te gebruiken was bijvoorbeeld te zien dat de harten van de baby’s zich wel in dezelfde holte bevonden, maar niet samen waren gegroeid", vertelt Dr. Krishnamurthy aan Sciencedaily. Het team gebruikte de CT beelden om een gekleurde 3D print te maken met hard materiaal voor de botten en zachter materiaal voor de organen. De levers werden transparant geprint met witte aderen, zodat die beter zichtbaar waren. Hierdoor konden de chirurgen de operatie beter plannen. 

Knatalye Hope en Adeline Faith Mata werden in februari gescheiden. Ze mochten in mei naar huis.

Aanraakbare hologrammen ontwikkeld in Japan

Japanse onderzoekers hebben een nieuwe laser techniek ontwikkeld die het mogelijk maakt om hologrammen aan te raken. Ze noemen de techniek: Fairy lights. Ze doen dat door extreem korte pulsen af te vuren. De pulsen duren een miljoenste van een miljardste van een seconde, een yoctoseconde. Omdat ze de pulsen wel snel achter elkaar afvuren lijken ze een constante laserstraal te vormen. De op deze manier gevormde hologrammen kunnen worden aangeraakt en ‘bediend’. 

De onderzoekers zien verschillende toepassingen voor de techniek. "Het kan gebruikt worden in situaties waar driedimensionale communicatie nodig is, zoals bijvoorbeeld in de bouw of de medische wereld." vertelde Yoichi Ochiai, wetenschapper aan de Tsukuba University tegenover Ignition.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
Volg jij ons al?