Search
Close this search box.
Search

Operatierobot succesvol ingezet bij delicate netvliesoperatie

Het Oogziekenhuis Rotterdam heeft voor het eerst een oogoperatie met behulp van een operatierobot succesvol uitgevoerd. De operatierobot hielp de betrokken oogarts bij het zo precies mogelijk uitvoeren van een volledige operatie aan het achterste deel van het oog (netvliesoperatie, maculapeeling). De operatie maakt deel uit van een onderzoek naar de inzet van de Preyecs robot bij oogoperaties.

Netvliesoperaties zijn heel ingewikkeld en vereisen zeer veel precisie. Ze worden daarom momenteel door een kleine groep gespecialiseerde oogartsen uitgevoerd. Om de operaties nauwkeuriger en veiliger te kunnen uitvoeren, ontwikkelde het Nederlandse Preceyes in samenwerking met artsen – waaronder netvlieschirurg Koorosh Faridpooya van Het Oogziekenhuis Rotterdam – een robot die de oogarts ondersteunt tijdens oogoperaties. Preceyes is een spin-off van de TU Eindhoven.

Operatierobot ‘derde hand’

“Dit is een belangrijke stap binnen de oogheelkunde”, stelt Koorosh Faridpooya. “Het oog is een complex orgaan. Tijdens een oogoperatie opereren we binnen een heel klein gebied. De oogarts moet daarom heel precies te werk gaan. De operatierobot helpt de oogarts als een soort derde hand om de operaties nauwkeuriger uit te voeren. We verwachten dat we hierdoor complicaties kunnen verminderen en het resultaat voor de patiënt kunnen verbeteren.”

Begin 2018 nam het Oogziekenhuis de operatierobot in gebruik voor tests. Sindsdien is in het Verenigd Koninkrijk een soortgelijke robot van Preceyes ingezet bij een deel van een netvliesoperatie. Met een prototype van de operatierobot is overigens al in 2016 in het VK een eerste operatie uitgevoerd waarbij een deel van het zicht van een patiënt hersteld werd.

Na de langdurige testperiode (bijna 15 maanden) is op donderdag 9 mei in het Rotterdamse ziekenhuis de eerste patiënt met succes geopereerd. De robot ondersteunde de oogarts tijdens de volledige maculapeeling (netvliesoperatie). De operatierobot van Preceyes zal in de toekomst vaker worden ingezet bij netvliesoperaties om patiënten preciezer en veiliger te helpen.

Nieuwe behandeling met Preceyes mogelijk

Ook verwacht het Oogziekenhuis dat de robot op langere termijn nieuwe behandelingen mogelijk maakt waarmee aandoeningen aan het netvlies kunnen worden verholpen die nu nog zeer moeilijk of zelfs niet te behandelen zijn. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om behandelingen waarbij medicatie in zeer kleine bloedvaten achterin het oog moet worden toegediend. Deze behandelingen kunnen er in de toekomst voor zorgen dat mensen minder snel het zicht verliezen of zelfs geen zicht verliezen.

De cliëntenraad, de vertegenwoordiging van de patiënten van Het Oogziekenhuis Rotterdam, toont zich blij met de succesvolle operatie. “Ontwikkelingen zoals deze zijn erg belangrijk voor ons als patiënt”, aldus een reactie. “We zijn blij dat met het gebruik van de robot de patiënten in de toekomst preciezer en veiliger kunnen worden behandeld.”

Werking robot

De operatierobot is gekoppeld aan een ‘parkeersensor’ die met geluidssignalen aangeeft hoe ver de oogarts met zijn instrumenten verwijderd is van het netvlies. Bovendien kan deze afstand door de robot gebruikt worden om snel en nauwkeurig te reageren, bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat het instrument dat aan de robot is gekoppeld niet het netvlies kan raken.

De sensor is door Preceyes ontwikkeld en geïntegreerd met de robot in samenwerking met de Technische Universiteit Eindhoven, Medizinisches Laserzentrum Lübeck (Duitsland) en Austrian Center for Medical Innovation (Oostenrijk) als onderdeel van het Europese Horizon 2020 project EurEyeCase.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?