Overheid wil meer nieuwe technologie in zorg

20 oktober 2017
Dokter_monitor
Overheid
Nieuws
Zij schrijven donderdag aan de Tweede Kamer dat ze aan de slag gaan om ervoor te zorgen dat bewezen toepassingen als pleisters waarmee de hartslag en andere lichaamsfuncties te meten zijn, meer gebruikt gaan worden.

Zelfstandig metingen verrichten
Schippers en Van Rijn streven ernaar om 80 procent van de chronisch zieken binnen 5 jaar direct toegang te geven tot bijvoorbeeld gegevens over medicatie en testuitslagen. In dezelfde periode zou driekwart van de ouderen en van mensen met diabetes of COPD zelfstandig metingen moeten kunnen doen en daarover ook contact hebben met een hulpverlener op afstand.

Thuis monitoren
Ook zou iedereen die thuis zorg en ondersteuning krijgt via een beeldscherm dag en nacht met een zorgverlener contact kunnen hebben. Uitgangspunt is dat de techniek alleen wordt ingezet als patiënt en degene die de zorg levert het er samen over eens zijn dat dit zinvol is, aldus de bewindspersonen.

Volgens de VWS-bewindslieden kunnen mensen veel baat hebben bij de mogelijkheden van e-health als apps en online hulpprogramma's. Zorgverleners krijgen meer tijd om mensen persoonlijke aandacht te geven en een luisterend oor te bieden, omdat de technologie hun werk uit handen neemt.

Door: ANP