Search
Close this search box.
Search

Parnassia komt met online poli voor behandeling psychische klachten

De Parnassia Groep en Sense Health hebben een volledig online opererende polikliniek geopend. Het doel is om behandelingen uit de spreekkamer te halen en begeleiding aan te bieden wanneer het de patiënt het beste uitkomt. De digitale poli is op 19 maart officieel geopend in Rotterdam.

Het is sinds een aantal maanden al mogelijk om bij PsyQ, onderdeel van ggz-aanbieder Parnassia Groep, een volledige online behandeling voor angst- of stemmingsklachten te volgen. Contact tussen behandelaar en patiënt vindt daarbij niet plaats in de behandelkamer, maar online via beeldbellen en/of een chatfunctie.

App ondersteunt online behandeling

De behandeling wordt ondersteund door de app Goalie. Die moet inzicht geven in het gedrag van de patiënt en gedrag en welke gevoelens daarbij horen. Daarnaast ondersteunt de app in het behalen van doelen en faciliteert het de communicatie (zoals appen en beeldbellen) tussen behandelaar en patiënt.

Op het moment dat de patiënt merkt dat het niet goed gaat, kan hij contact zoeken met zijn behandelaar. Wanneer een behandelaar ziet dat een patiënt het lastig heeft, kan hij daarop direct actie richting de patiënt ondernemen. Het is de bedoeling dat de patiënt aan het roer staat in de digitale poli. Hij of zij geeft aan welke vorm van ondersteuning gewenst is.

Feline Barth, psycholoog bij de digitale poli, schetst in het persbericht van Parnassia een voorbeeld: “Ik had met een patiënt, die kampt met een angststoornis, afgesproken dat zij met de bus naar haar werk zou gaan en dat ik stand-by sta om haar te steunen als ze in paniek zou raken. Tijdens de busrit stuurde ze een chatbericht dat ze in paniek dreigde te raken. Ik herinnerde haar aan de door ons eerder geformuleerde helpende gedachten en vertelde dat ik ervan overtuigd was dat het haar zou lukken. Even later ontving ik een chatberichtje met een spierballen-emoji van een trotse en blije patiënt vanaf haar werk.”

Voordeel beeldbellen

Volgens de eerste metingen zou bijna 70 procent van de patiënten die de digitale vorm van behandelen aangeboden kreeg, dit ook daadwerkelijk willen. Zo zou men het als voordeel zien dat een situatie niet alleen geschetst hoeft te worden in de spreekkamer, maar dat men dit via beeldbellen ook kan laten zien. De vrees voor gebrek aan band tussen patiënt en behandelaar zou ook niet uit zijn gekomen.

De digitale poli is ontstaan door in samenwerking tussen Parnassia Groep en Sense Health, de ontwikkelaar van de app Goalie. Parnassia Groep rolt de digitale poli verder uit binnen de organisatie in 2018, zodat patiënten van alle zorgmerken hiervan actief gebruik kunnen maken.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI ethiek Vici
Vici-beurs voor onderzoek naar ethische AI
Apple Vision Pro
Eerste operaties uitgevoerd met de Apple Vision Pro
app
Selfies helpen bij depressiedetectie
medische data
Health Data Space Amsterdam faciliteert (her)gebruik medische data
STAR-SHL
Laboratoriumgegevens op weg naar databeschikbaarheid
onderzoek
Analyse declaratiedata brengt zorg beter in beeld  
EHDS
Voorlopig politiek akkoord over EHDS
Innovatie zorgmedewerkers
Innovatie onderzoek gehandicaptenzorg, bestuurswisselingen en meer
paraatheid
Zo verhogen we onze pandemische paraatheid
Mayo Clinic
Nieuwe Solutions Studio wil katalysator zijn in zorgtransitie
Volg jij ons al?