Parnassia komt met online poli voor behandeling psychische klachten

22 maart 2018
man-2734073_960_720
Apps
Nieuws
Het is sinds een aantal maanden al mogelijk om bij PsyQ, onderdeel van ggz-aanbieder Parnassia Groep, een volledige online behandeling voor angst- of stemmingsklachten te volgen. Contact tussen behandelaar en patiënt vindt daarbij niet plaats in de behandelkamer, maar online via beeldbellen en/of een chatfunctie.

App ondersteunt online behandeling

De behandeling wordt ondersteund door de app Goalie. Die moet inzicht geven in het gedrag van de patiënt en gedrag en welke gevoelens daarbij horen. Daarnaast ondersteunt de app in het behalen van doelen en faciliteert het de communicatie (zoals appen en beeldbellen) tussen behandelaar en patiënt. Op het moment dat de patiënt merkt dat het niet goed gaat, kan hij contact zoeken met zijn behandelaar. Wanneer een behandelaar ziet dat een patiënt het lastig heeft, kan hij daarop direct actie richting de patiënt ondernemen. Het is de bedoeling dat de patiënt aan het roer staat in de digitale poli. Hij of zij geeft aan welke vorm van ondersteuning gewenst is. Feline Barth, psycholoog bij de digitale poli, schetst in het persbericht van Parnassia een voorbeeld: “Ik had met een patiënt, die kampt met een angststoornis, afgesproken dat zij met de bus naar haar werk zou gaan en dat ik stand-by sta om haar te steunen als ze in paniek zou raken. Tijdens de busrit stuurde ze een chatbericht dat ze in paniek dreigde te raken. Ik herinnerde haar aan de door ons eerder geformuleerde helpende gedachten en vertelde dat ik ervan overtuigd was dat het haar zou lukken. Even later ontving ik een chatberichtje met een spierballen-emoji van een trotse en blije patiënt vanaf haar werk.”

Voordeel beeldbellen

Volgens de eerste metingen zou bijna 70 procent van de patiënten die de digitale vorm van behandelen aangeboden kreeg, dit ook daadwerkelijk willen. Zo zou men het als voordeel zien dat een situatie niet alleen geschetst hoeft te worden in de spreekkamer, maar dat men dit via beeldbellen ook kan laten zien. De vrees voor gebrek aan band tussen patiënt en behandelaar zou ook niet uit zijn gekomen. De digitale poli is ontstaan door in samenwerking tussen Parnassia Groep en Sense Health, de ontwikkelaar van de app Goalie. Parnassia Groep rolt de digitale poli verder uit binnen de organisatie in 2018, zodat patiënten van alle zorgmerken hiervan actief gebruik kunnen maken.