Patiënt en zorgverleners connected dankzij slimme oplossingen

4 januari 2016
pager
Innovatie
Nieuws
Christiaan van Zwol, klinisch fysicus bij het Sint Antonius lichtte het belang van mHealth toe tijdens de Vodafone Innovation Day Healthcare. Hij benadrukte dat niet de technologie centraal stond tijdens dit project, maar de voordelen voor de medewerkers. Doelen waren onder meer net beter verdelen van de workload, informatie snel bij de juiste persoon krijgen en medewerkers binden, dit alles met als uiteindelijke doel de patiëntenzorg te verbeteren.

mHealth project

De pieper 2.0 is onderdeel van een breder mHealth-project, waarbij de communicatie binnen het Sint Antonius grondig onder handen is genomen. Alle communicatie van het ziekenhuis loopt nu via het netwerk van Vodafone, dat weer is gekoppeld aan de telefooncentrale. Hiermee is de communicatie en informatie-uitwisseling tussen de verspreid werkende medewerkers aanzienlijk verbeterd, en zijn alle zorgapplicaties beter toegankelijk.

Een nieuw en eenduidig systeem voor telefonie en mobiele data. Dat was wat het Sint Antonius-ziekenhuis wilde bereiken met het aanpakken van de oude communicatie. Die was sterk gefragmenteerd, en maakte gebruik van verschillende systemen. Sommige medewerkers hadden meerdere apparaten waarop ze bereikbaar waren. Dat moest beter kunnen. Daarop ging het St Antonius-ziekenhuis op zoek naar betere communicatiemiddelen en een betere ontsluiting van zorgapplicaties, zoals het Elektronisch Patiënten Dossier.

Techniek, organisatie en cultuur

Dit was niet alleen en technisch proces. Organisatorische en culturele veranderingen vergen minstens evenveel aandacht. Door verschillende fusies was de organisatie groot en onoverzichtelijk geworden, wat de bereikbaarheid met de bestaande systemen niet ten goede kwam. Suboptimale bereikbaarheid zou in het ergste geval zelfs de veiligheid van patiënten kunnen schaden.

Op technisch gebied werd het proces wel vereenvoudigd omdat telefonie steeds meer wordt gezien als onderdeel van de totale ICT. Dit maakte de acceptatie van één geïntegreerd communicatiesysteem eenvoudiger. In de aanbesteding is uiteindelijk gekozen voor een consortium van Vodafone, Dimension Data en Combird. Die hebben een unieke oplossing geïmplementeerd, waarbij alle communicatie loopt via het netwerk van Vodafone, dat weer gekoppeld is aan de telefooncentrale van het ziekenhuis. Die centrale beschikt bovendien over een presence-systeem. Hiermee heeft de centrale altijd volledig zicht op alle communicatie en zijn de medewerkers altijd bereikbaar.