‘Patiënt meer betrekken bij innovatie medicatie’

19 september 2019
Medicatie
Patiënt
Nieuws

Onlangs is in Nederland de eerste opleiding voor patiëntenvertegenwoordigers van start gegaan. Het doel van de opleiding is om patiëntenvertegenwoordigers op te leiden tot volwaardig gesprekspartner die kunnen deelnemen aan onderzoek naar en de ontwikkeling van innovatieve geneesmiddelen.

Op 17 september 2019 vond bij PGOsupport de aftrap van het eerste cohort van de EUPATI NL-opleiding plaats. Tijdens een bijeenkomst met alle belanghebbenden, spraken Erik Gerritsen (Secretaris-Generaal van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en Matthew May (programmacoördinator van EUPATI Europa) de studenten toe in een videoboodschap.

‘Uniek in Nederland’

De EUPATI NL-opleiding stelt de eerste opleiding in Nederland te zijn die werk maakt van het opleiden van patiëntenvertegenwoordigers in het geneesmiddelenveld. EUPATI staat voor European Patients Academy on Therapeutic Innovation.

De Nederlandse opleiding lijkt op zijn Europese broer, maar de inhoud is vertaald naar de Nederlandse situatie. 5 werkgroepen met experts uit de hoek van patiëntenvertegenwoordigers en overheid, farmaceutische industrie en academische wereld staan garant voor een hoogwaardig en up-to-date curriculum. Met deze opleiding verwacht EUPATI NL tegemoet te komen aan de alsmaar toenemende vraag naar goed toegeruste patiëntenvertegenwoordigers.

Ontwikkeling van EUPATI NL

In totaal zijn 18 studenten geselecteerd voor de opleiding. Op 17 september 2019 kwamen de studenten voor het eerst samen. Ook de leden van de werkgroepen en de EUPATI NL-stuurgroep waarin daarbij aanwezig. Onder leiding van PGOsupport geeft deze stuurgroep richting aan de ontwikkeling van EUPATI NL.

De volgende partijen zijn daarin actief betrokken: EUPATI fellows, het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), de Dutch Clinical Research Foundation (DCRF), Health Holland, HollandBIO, Bijwerkingencentrum Lareb, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Patiëntenfederatie Nederland, de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG), ZonMw en Zorginstituut Nederland.