Search
Close this search box.
Search

Patiëntenfederatie toont resultaten onderzoek digitale innovatie in zorg

Op 21 januari 2019 presenteert Dianda Veldman, directeur Patiëntenfederatie, de uitkomsten van de resultaten van het Vliegwiel voor digitale innovatie in de zorg. Dat gebeurt tijdens de Openingsmanifestatie van de landelijke e-healthweek. De e-health week is van 21 t/m 26 januari en vindt voor de derde keer plaats. In deze week vragen zorgaanbieders en andere organisaties aandacht voor meer digitale ondersteuning in de zorg.

Begin 2017 heeft Patiëntenfederatie Nederland het initiatief genomen tot het Vliegwiel voor digitale innovatie in de zorg. Het Vliegwiel bestaat uit een groep e-health voorlopers en enthousiastelingen, afkomstig uit zorg, industrie en beleid. Hiermee wil de Patiëntenfederatie de digitale zorg in Nederland een impuls geven.

Op twee gebieden zijn partijen bij elkaar gebracht: digitale keuzehulpen voor Samen Beslissen en telebegeleiding bij hartfalen. Samen met medisch specialisten, zorgverzekeraars en leveranciers zijn concrete stappen gezet om deze digitale zorg voor veel meer patiënten toegankelijk te maken.

Programma

Het Vliegwiel voor digitale innovatie in de zorg organiseert in de e-healthweek activiteiten voor zorgaanbieders en leveranciers, om hen laagdrempelig te laten kennismaken met de digitale toepassingsgebieden.

Op 23 januari is er een masterclass contractinnovatie in Utrecht, over structurele bekostiging van slimme zorg thuis. Die dag zijn er ook interactieve sessies in Tilburg en Amsterdam over Samen beslissen en hoe digitale keuzehulpen daarbij kunnen helpen. Op 24 januari is er een sessie over Telebegeleiding hartfalen in Enschede. In het Jeroen Bosch ziekenhuis kunnen ook patiënten zelf kennis maken met Thuis Monitoring bij Hartfalen.

ICT&health Conference

Tijdens de ICT&health slotmanifestatie in Utrecht begin vorig jaar benoemde Veldman telemonitoring van hartfalen en digitale beslisondersteuning als de twee toepassingsgebieden waar de komende twee jaar digitale toepassingen door een brede Vliegwielcoalitie van zorgpartijen opgeschaald zullen worden. Volgens Veldman is de opschaling van digitale toepassingen in de zorg de eerstvolgende stap voor verbetering van zorg in Nederland.

Breed draagvlak telebegeleiding

Een rondgang door het zorgveld leert dat er breed draagvlak is voor de verdere invoering van telebegeleiding bij hartfalen, één van de twee digitale toepassingen die steun voor opschaling krijgt via de Vliegwielcoalitie (de ander is digitale beslisondersteuning). Dat blijkt uit een in december 2018 gepubliceerd artikel in ICT&health. Volgens zorgverzekeraars Menzis en Zilveren Kruis, zelf volop bezig met telebegeleiding voor patiënten met hartfalen, is het na alle woorden tijd voor daden.

De voor opschaling geselecteerde toepassingen werden begin 2018 bekend gemaakt tijdens de ICT&health conferentie waarmee de ehealthweek 2018 werd afgesloten. Halverwege 2018 kondigden zorgverzekeraars al aan dat zij ziekenhuizen gaan ondersteunen die met een goed plan komen voor telebegeleiding bij hartfalen of digitale beslisondersteuning. Patiëntenfederatie Nederland hoopt dat veel ziekenhuizen hier gebruik van gaan maken, zodat patiënten sneller kunnen profiteren van de innovaties.

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
Volg jij ons al?