Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Philips, Microsoft komen met mixed reality voor chirurgie

Philips heeft op het Mobile World Congress (MWC) in het Spaanse Barcelona een nieuw mixed reality-concept onthuld. De technologie is gebaseerd op het eigen Azurion-beeldgestuurde therapieplatform en het HoloLens 2 holografisch computerplatform van Microsoft. Doel van het huidige concept – het is nog niet commercieel verkrijgbaar – is om patiënten sneller te laten herstellen en zorgkosten te verlagen.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Tijdens het MWC tonen Philips en Microsoft een aantal mixed reality-toepassingen voor beeldgestuurde, minimaal invasieve chirurgische behandelingen. Voordeel hiervan is dat in tegenstelling tot bij open chirurgie slechts een kleine incisie nodig is, aldus beide ondernemingen. Instrumenten zoals katheters worden door de incisie ingebracht en naar het te opereren gebied geleid, zoals hart, bloedvaten, hersenen, lever en andere belangrijke organen.

Minimaal invasieve procedures

Tijdens de minimaal invasieve procedures kunnen artsen het behandelingsgebied niet direct zien en aanraken. In plaats daarvan vertrouwen ze op geavanceerde medische beeldvormingstechnologieën zoals röntgenfoto’s en ultrageluid met ultra lage doseringen, evenals andere navigatietechnologieën om binnen in de patiënt te zien en hun handelingen te sturen. Philips levert al langer zogeheten hightech interventionele suites en hybride operatiekamers voor dergelijke procedures.

Het augmented reality-concept, gebouwd voor HoloLens 2, brengt live beeldvorming en andere bronnen van vitale gegevens die nu nog in 2D worden weergegeven naar een 3D holografische augmented reality-omgeving. Die kan ‘ergonomisch, gemakkelijk en intuïtief’ door de arts worden gecontroleerd. Het huidige concept wordt gebruikt om verdere klinische inzichten te verzamelen ter ondersteuning van de ontwikkeling van toekomstige commercieel verkrijgbare augmented reality-oplossingen voor gebruik in beeldgestuurde procedures.

Naar hoger niveau

Atul Gupta, MD, Chief Medical Officer voor Image Guided Therapy bij Philips en interventioneel en diagnostisch radioloog, stelt dat het Azurion-platform naadloos een reeks gegevensbronnen integreert op een manier die intuïtief te begrijpen en te regelen is. Door samen te werken met Microsoft kan dit naar een hoger niveau getild worden door de arts onder te dompelen in een aangepaste augmented reality-omgeving.

“Met dit concept kan zie ik als laag over de echte wereld heen de live gegevens en de 3D-medische beelden die nodig zijn om onze precisietherapie te begeleiden. Ik kan Azurion aansturen met spraakherkenning, eye-tracking en geavanceerde gebaren. Het gaat erom onze focus op de patiënt te houden.” Volgens Gupta worden door beeldgestuurde chirurgie kosten voor behandelingen verlaagd en verblijft de patiënt veel minder lang in het ziekenhuis.

Realiseren potentieel

Volgens Alex Kipman, Technical Fellow, AI en Mixed Reality bij Microsoft, biedt mixed reality een groot potentieel in de gezondheidszorg, waarvan de samenwerking met Philips een goed voorbeeld is van hoe dit gerealiseerd kan worden. “Mixed reality geeft mensen nieuwe manieren om met de digitale en fysieke wereld om te gaan, waardoor de voordelen van de digitale revolutie voor geheel nieuwe ervaringen over de hele wereld komen.”

Microsoft onthulde HoloLens 2 op 24 februari op MWC Barcelona. HoloLens is een op zichzelf staande holografische computer die handsfree, heads-up interactie met driedimensionale digitale objecten mogelijk maakt. HoloLens 2 bouwt voort op de technologie van HoloLens.

Sinds de wereldwijde lancering in februari 2017 zijn meer dan een half miljoen patiënten in meer dan 80 landen behandeld met behulp van het Azurion-platform, dat wordt aangedreven door Philips ConnectOS

Openingsmanifestatie 2022
Wilt u op 31 januari 2022 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen