Philips ondersteunt dekkend netwerk reanimatie in Eindhoven

27 september 2021
Philips-training-aed
Samenwerking
Nieuws

Een ‘6-minutenzone’ houdt in dat binnen zes minuten na een harstilstand hulp bij het slachtoffer is. Het gaat dan om een burgerhulpverlener en een AED. Bij een reanimatie zijn de eerste zes minuten cruciaal om de overlevingskans te vergroten.

Dekkend netwerk

John Jorritsma, burgemeester van Eindhoven, was tijdens de training in het Philips Stadion aanwezig. “Ik ben heel trots dat Eindhoven als eerste grote Nederlandse stad een dekkend netwerk heeft van burgerhulpverleners en AED's in HartslagNU. Het was ook prachtig om te zien dat Eindhovenaren deze training vrijwillig bijwonen om hulp te kunnen bieden aan een stadsgenoot in een noodgeval. Ik hoop van harte dat meer steden dit voorbeeld gaan volgen,” aldus de burgemeester.

Als voorwaarde om deel te nemen aan de training melden alle deelnemers zich na afloop aan als burgerhulpverlener bij het landelijke oproepsysteem HartslagNu. Zodra via de alarmcentrale van 112 een hartstilstand wordt gemeld worden via dit oproepsysteem ook direct lokale burgerhulpverleners opgeroepen en een AED ingeschakeld. Bij een reanimatie zijn de eerste zes minuten cruciaal om de overlevingskans te vergroten.

In Nederland vinden per jaar 8.000 reanimaties plaats buiten het ziekenhuis. Door extra burgerhulpverleners en AED's beschikbaar te maken ontstaan er ‘6-minutenzones’, wat de overlevingskans vergroot. “Voor een dekkend netwerk moet het aantal burgerhulpverleners ongeveer 1 procent van het aantal bewoners zijn, verdeeld over de stad”, vertelt Henny Pietersma van de stichting Eindhoven Hartveilig. “Dat percentage hebben we met de 800 nieuwe burgerhulpverleners bereikt.”

Bestrijden hart- en vaatziekten

Philips zet zich al langer in voor het bestrijden van hart- en vaatziekten. Zo sloten het gezondheidstechnologiebedrijf en de Hartstichting in 2018 een driejarige strategische samenwerking om het leven van hart- en vaatpatiënten en (hoog)risicogroepen in Nederland te verbeteren. Innovatieve technologie en datagedreven innovatie maakten hier deel van uit.

In 2019 ging Philips samenwerken met de American Heart Association om de overlevingskans na plotselinge hartstilstand in dichtbevolkte steden wereldwijd te vergroten. Het gezamenlijke Connected Pulse-programma maakt gebruik van een end-to-end oplossing waarbij voorlichtingsprogramma’s worden gecombineerd om mensen bewuster te maken van reanimatie, het gebruik van openbaar beschikbare AED’s en nieuwe technologieën.