Search
Close this search box.
Search

Philips, Spencer introduceren volgende generatie medicijndispenser

Philips introduceert samen met Spencer Health Solutions de volgende generatie medicijndispenser in Nederland genaamd Spencer. Deze medicijndispenser helpt patiënten om op een veilige en gemakkelijke manier hun medicijnen dagelijks thuis in te nemen. De introductie is onderdeel van de onlangs aangekondigde samenwerking voor tussen Philips en het Amerikaanse concern voor de Europese markt.

Spencer is leverancier van zorgdiensten in huis voor chronisch zieke patiënten en gaat nu in Europa verschillende markten bedienen waaronder Oostenrijk, België, Duitsland en Nederland. Philips in Spencer werkten tot dusver als samen in de Verenigde Staten waar zij patiënten en zorginstellingen hebben geholpen met het ondersteunen van therapietrouw.

De nieuwe generatie Spencer moet zorgverleners helpen bij medicatemanagement. De nieuwe oplossing heeft ook extra veiligheidscontroles bij het vullen van het apparaat en de uitgifte om ervoor te zorgen dat het juiste medicijn wordt ingenomen door de juiste patiënt. Daarnaast biedt de ingebouwde camera van Spencer mogelijkheden om zorg op afstand te organiseren en kunnen familieleden het medicatiegebruik via een app volgen en actiever bij de zorg betrokken worden.

‘Helft medicatiefouten te voorkomen’

De medicijndispenser wordt al gebruikt door patiënten in de VS en Canada die meerdere medicijnen per dag innemen. Een casestudy onder 160 gebruikers laat zien dat de therapietrouw voor patiënten die de oplossing gebruiken tot 95 procent is toegenomen. Voor zorgverleners levert een medicijndispenser een besparing van 12,5 minuut per patiënt op blijkt uit eigen onderzoek van Spencer.

“In Nederland belanden wekelijks meer dan duizend mensen in het ziekenhuis als gevolg van medicatie fouten. Meer dan de helft daarvan, ongeveer 27,000, is te voorkomen blijkt uit onderzoek. We willen graag als partner met de thuiszorgsector optrekken om hier een verandering in te brengen,” zegt Henk Valk, CEO Philips Benelux. 

Medido

Uit eigen onderzoek van Philips, uit 2016, bleek dat een connected medicijndispenser patiënten met chronische aandoeningen kan helpen hun langdurige behandelingen beter na te leven. Het onderzoek richtte zich destijds op Philips eigen connected medicijndispenser Medido.

Uit het onderzoek kwam onder meer naar voren dat 96 procent van de patiënten zich hield aan het medicatieschema. Verder lieten de onderzoeksgegevens zien dat de gebruikers van de dispenser  zich ook op termijn aan de therapie-eisen hielden, waarbij er weinig verschillen in naleving waren tussen de eerste en elfde gebruiksmaand.

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?