Philips toont op de RSNA 2016 reeks nieuwe innovaties

28 november 2016
Nieuws

Philips toont op de vakbeurs RSNA 2016 (een vakbeurs op het gebied van radiologietechnologie), een reeks innovaties op het gebied van onder meer kunstmatige intelligentie, betere beeldherkenning en managementtools voor radiologie-afdelingen. Philips-CEO Frans van Houten en Jeroen Tas, CEO Healthcare Informatics, Solutions and Services, gingen voorafgaand aan de start van de RCNA tijdens een persbriefing in op nieuwe productontwikkelingen en de digitale strategie van Philips waar deze ontwikkelingen in passen.

Volgens Van Houten zijn technologieleveranciers zoals Philips op zoek naar de beste manier om nieuwe digitale technologie en instrumenten – zoals clouddiensten, big data, data analytics, kunstmatige intelligente en deep learning – te combineren in nieuwe toepassingen die artsen in staat te stellen om de juiste diagnose te stellen, het juiste behandelpad te kiezen, en een behandeling uit te voeren die in één keer goed gaat. Dat, aldus de CEO van Philips, is de heilige graal voor health technologie.

Hardware als uitgangspunt

Hoewel Philips nog altijd veel apparatuur levert , vormt hardware tegenwoordig slechts het uitgangspunt, bijvoorbeeld om data te verzamelen. Softwaretoepassingen vormen de laag hier boven, die de intelligentie moeten leveren waarmee medisch specialisten effectievere zorg kunnen leveren aan patiënten. Bijvoorbeeld door veel sneller veel meer beelden van scans met elkaar te vergelijken, waarbij kleine veranderingen naar boven komen die met het blote oog moeilijk waarneembaar zijn.
Philips wil hier ook de servicelaag omheen aanbieden, door zijn opgebouwde kennis en ervaring in beheer van oplossingen, integratie ervan met andere toepassingen et cetera in te zetten voor de afnemers ervan. Ook worden er teams van specialisten ingezet om de gebruikers om te leren gaan met de diverse toepassingen.

Adaptieve intelligentie in Illumeo-platform

De healthtech-leverancier combineert naar eigen zeggen als eerste adaptieve intelligentie met radiologie binnen het Illumeo-platform; dit moet de manier waarop radiologen patiënteninformatie zien, zoeken en delen naar een hoger plan brengen. De intelligente software combineert functies voor contextbewustzijn met geavanceerde gegevensanalysefuncties om het werk van de radioloog aan te vullen.

Adaptieve intelligentie is een opkomend concept waarin domeinspecifieke modellen en kennis (zoals op het gebied van radiologie) en kunstmatige intelligentie worden gecombineerd om te komen tot een adaptieve en contextspecifieke ervaring, waarbij met de gebruiker wordt meegedacht en zijn/haar werk wordt aangevuld. De huidige uitvoering van Philips Illumeo vormt de eerste stap op het gebied van Adaptieve Intelligentie.

De ingebouwde intelligentie registreert de voorkeuren van de radioloog en past de gebruikersinterface aan door tools en metingen aan te bieden op basis van inzicht in de klinische context. Illumeo moet snellere diagnoses mogelijk maken en goed onderbouwde medische besluitvorming en betere zorgverlening bevorderen. De nieuwe technologie is volgens Philips integreerbaar met bestaande systemen, zoals Philips IntelliSpace PACS.

llumeo houdt ook rekening met de anatomie. Ingebouwde intelligentie doorziet de anatomische context en weet dus ook waar de radioloog op het scherm naar kijkt. Vervolgens worden automatisch de juiste tools voorgesteld (zoals. voor eenvoudige meting en analyse van vaten) om de radioloog te helpen zich op de diagnose te concentreren.

Verbetering bedrijfsvoering

Verder kwam Philips met PerformanceBridge, een nieuw pakket software en services gericht op het verbeteren van de bedrijfsvoering door radiologieafdelingen te ondersteunen om de productiviteit te verhogen, de patiëntervaring te verbeteren en betere uitkomsten te bereiken in de zorg. Gehost door de Philips HealthSuite, moet PerformanceBridge radiologieafdelingen ondersteunen in het prioriteren van verbeteringen in het beheer van activa, in het nuttiger inzetten van apparatuur en het gebruik ervan, in de samenwerking, in compliance en in praktijkmanagement.

PerformanceBridge is een beveiligde softwareoplossing op cloud-basis of lokaal geïnstalleerd. Het biedt zorgprofessionals via een gebruiksvriendelijk interactief dashboard vrijwel realtime toegang tot gegevens over afdelingsprestaties. PerformanceBridge is interoperabel met systemen van alle fabrikanten en brengt informatie vanuit verschillende beeldvormende modaliteiten en bestaande informatiesystemen samen.

Met het oog op verdere ondersteuning van het beheer van doorlopende verbeteringsprocessen heeft Philips een team van applicatiespecialisten opgezet om gebruikers van PerformanceBridge te helpen de tools te benutten en strategieën voor prestatieverbetering te implementeren op basis van concrete inzichten die PerformanceBridge aanbiedt.

IntelliSpace Universal Data Manager

Een derde introductie was die van de IntelliSpace Universal Data Manager, een schaalbare, veilige, interoperabele oplossing voor gegevensbeheer die zorginstellingen moet ondersteunen bij het organiseren van omvangrijke gegevensreeksen - vaak miljoenen beelden en andere gegevens vanuit verschillende bronnen - en bij het snel beschikbaar maken daarvan op het hele bedrijfsnetwerk. De IntelliSpace Universal Data Manager is een aanvulling op het Philips IntelliSpace-portfolio met zorginformatica, waaronder de IntelliSpace PACS-applicaties voor radiologiewerkstroombeheer en IntelliSpace Portal, het geavanceerde visualisatie- en kwantificeringsplatform.

Volgens Philips richten bestaande conventionele oplossingen voor archivering van medische beelden richten zich op compatibiliteit met meerdere fabrikanten. Dat zou vaak ten koste gaan van prestaties en schaalbaarheid. De nieuwe interoperabele IntelliSpace Universal Data Manager van Philips zou door zijn integratiemogelijkheden, universele beheermethodes en schaalbaarheid tegemoet komen aan huidige en toekomstige behoeften van zorgverleners en zo bij dragen aan een betere, meer integrale zorgverlening zonder concessies te doen aan de systeemprestaties.

Veel zorgorganisaties hebben moeite met het beheren van de miljoenen beelden en andere gegevens die vaak worden opgeslagen op decentrale systemen en infrastructuren van verschillende fabrikanten, verspreid over meerdere afdelingen en locaties. Dat kan uiteenlopen van röntgenbeelden en CT- en MRI-scans van radiologie-, cardiologie- en oncologieafdelingen tot digitale foto’s die dermatologen en plastisch chirurgen tijdens consulten maken. Sommige afnemers van Philips genereren tot wel twee miljoen beelden per week.

IntelliSpace moet radiologen en artsen toegang bieden tot relevante multidisciplinaire medische beelden, om zo een completer en integraler beeld te krijgen van de aandoeningen van hun patiënten over een langere periode. De gegevensbeheeroplossing werkt met beeldmodaliteiten en opslagsystemen van verschillende fabrikanten en ondersteunt medische beeldvormingsnormen, zodat bestaande bedrijfsmiddelen in gebruik kunnen blijven. Ook medische beelden uit databases van Siemens of GE kunnen in het IntelliSpace portal bekeken worden. Zo kunnen meerdere beelden en meerdere datastromen gecombineerd worden, los van de leverancier.

Radiologen niet vervangen maar aanvullen

Radiologen worden niet vervangen door toepassingen zoals Philips die introduceert, maar kunnen sneller en betere diagnoses stellen. Dat stelt Prof. Dr. Mark van Buchem, radioloog en hoogleraar neuroradiologie in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Volgens hem worden met radiologie-oplossingen zoals Philips die levert, de kracht van de radioloog als expert te combineren met de snelheid en verwerkingscapaciteit van software. Computer assisted diagnoses dus, niet volledige computerdiagnoses. De menselijke expert zal nog lange tijd nodig blijven.

Een systeem zoals Intellispace vergroot volgens Van Buchem bijvoorbeeld de accuraatheid van diagnoses, door kleine veranderingen over de tijd heen in kaart te brengen.  “Het systeem inventariseert veranderingen tussen foto’s, visualisatie van veranderingen en afwijkingen. We staren ons een ongeluk, hiermee hebben we het direct in beeld. Zo werken mensen en technologie samen.”