Search
Close this search box.
Search

Pilot online consult in regio Eemland, Rijnland afgerond

De pilot met de digitale huisartsenpost Spreekuur.nl is succesvol afgerond. Het online platform werd afgelopen maart in de regio Eemland versneld gelanceerd vanwege de coronacrisis. Een tweede pilot in de regio Rijnmond volgde een maand later.

Met Spreekuur.nl kunnen in potentie circa 1,3 miljoen inwoners uit de genoemde regio’s een online consult zelf voorbereiden. Hiervoor doorlopen ze gevalideerde triage- en anamnesevragen en kunnen ze een foto toevoegen. Dit moet de huisarts en de triagist werk besparen. Daarnaast blijft het contact voor patiënten persoonlijk, omdat ze advies krijgen van huisartsen uit de regio, aldus de initiatiefnemers.

Online consult maakt zorg efficiënter, veiliger

Dianne Jaspers, medisch directeur Jaspers van Huisartsenpost Eemland (Amersfoort, Barneveld) stelde afgelopen maart dat het voeren van online consulten juist nu de zorg niet alleen efficiënter maken, maar vooral ook veiliger. “Wij gaan voor die digitale triage zodat huisartsen ontlast worden. Dat scheelt enorm veel tijd die besteed kan worden aan andere zaken. We kunnen veel beter een inschatting maken of patiënten tóch nog door een huisarts gezien moeten worden.”

Sinds de introductie van het in platform Spreekuur.nl de regio Eemland en Rijnmond namen in totaal 4.000 patiënten een consult af. In de piekperiode van corona was 40 procent van deze consulten gerelateerd aan COVID-19. Daarnaast maakten patiënten vooral gebruik van Spreekuur.nl voor consulten over huidklachten, wonden, kneuzingen en oogklachten.

Patiënt centraal

Jaspers, Huisartsen Eemland is in ieder geval heel tevreden over de behaalde resultaten en de positieve reacties van patiënten. “Met Spreekuur.nl stellen we de patiënt echt centraal. Het doel is: kortere wachtduur, efficiënte consulten en minder fysieke consulten omdat we patiënten reistijd besparen.”

Ook de betrokken verzekeraars, Zilveren Kruis en VGZ, zouden enthousiast zijn over Spreekuur.nl en de oplossing die het biedt voor de tekorten bij triagisten en huisartsen. Het platform is een initiatief van ICT-leverancier Topicus en DigiDok. Spreekuur is academisch gevalideerd in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en The Healthcare Innovation Center (THINC.)

ICT&health heeft nagevraagd wat de plannen van de initiatiefnemers zijn voor een verdere uitrol van Spreekuur.nl en zal de reactie aan dit bericht toevoegen.

Versnelling digitale zorg

In de recent uitgekomen editie van ICT&health 3 wordt in diverse artikelen ook ingegaan op de versnelde digitalisering van de zorgsector als gevolg van de coronacrisis. Een voorbeeld hiervan is het platform Arts Online, dat huisartsen moet ondersteunen die patiënten de keuze willen bieden tussen digitale en fysieke consulten.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Volg jij ons al?