Search
Close this search box.
Search

Problemen in medicijngebruik via app te monitoren

Uit een eerste verkenning van het Nivel en de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat via een app zoals MedicijnWijs de apotheker geneesmiddelgebruik van de patiënt kan monitoren tussen bezoekmomenten aan de apotheek door. Het Nivel ontwikkelde eerder de TRIAGE-startvragen, waarmee de apotheker problemen met medicatiegebruik aan de balie kan signaleren. Deze vragen kunnen, na enkele aanpassingen, ook goed via de app gesteld worden. Het onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met Pharmi.

Apothekers en – assistenten vragen aan de balie niet altijd naar de ervaringen van patiënten met hun medicijngebruik. Via de app kunnen die ervaringen regelmatiger uitgevraagd worden. Dat vinden zowel apothekers als patiënten waardevol, zo blijkt verder uit de verkenning. De in de app gedeelde ervaringen kunnen ook het gesprek in de apotheek bij het volgende bezoek faciliteren. Zo kunnen problemen met geneesmiddelen, zoals ongewenste bijwerkingen, vroeg gesignaleerd worden, concluderen de betrokken onderzoekers.

Signaleren problemen medicijngebruik

Het Nivel heeft al eerder de TRIAGE-startvragen opgesteld: vier vragen die in het baliegesprek gebruikt kunnen worden om problemen in medicatiegebruik te signalen. Tijdens het onderzoek kwamen apothekers en patiënten met suggesties om de vragen beter passend te maken voor digitale communicatie.

In de toekomst wil het Nivel deze vragen gaan integreren in de MedicijnWijs-app. Uit vervolgonderzoek zal moeten blijken wat de ervaringen en effecten zijn van het gebruik van de aangepaste TRIAGE-vragen in de MedicijnWijs-app.

De TRIAGE-startvragen zijn:

  • Ik ben benieuwd naar uw ervaringen. Hoe is het de afgelopen tijd gegaan met het gebruik van dit medicijn?
  • Elk medicijn kan ook bijwerkingen hebben. Hoe is dat bij u? Heeft u last van bijwerkingen van dit medicijn?
  • Wat vindt u ervan dat u dit medicijn (langdurig) moet gebruiken?
  • Welke vragen heeft u nog?

Over het onderzoek

Voor deze eerste verkenning zijn acht apothekers individueel geïnterviewd in de periode november-december 2020 en zijn twee digitale groepsgesprekken gehouden met 12 patiënten, in december 2020 en januari 2021. Alle gesprekken zijn getranscribeerd, gecodeerd en thematisch geanalyseerd. Dit onderzoek is uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen en het Nivel, in samenwerking met Pharmi.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
Volg jij ons al?