Search
Close this search box.
Search

Prostaatcentrum Noord-Nederland krijgt eigen website

In 2016 startten UMC Groningen (UMCG), Treant Zorggroep (Emmen, Stadskanaal, Hoogeveen), Ommelander Ziekenhuis Groningen (OZG), Saxenburgh Groep Hardenberg en Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) samen het Prostaatcentrum Noord-Nederland. Onlangs lanceerde het Prostaatcentrum een speciaal voor patiënten met prostaatkanker ingerichte website. Naast veel relevante informatie orver hun ziekte staan op de website ook de persoonlijke verhalen van lotgenoten.

Het Prostaatcentrum Noord-Nederland is opgericht met als doel het verbeteren van de zorg voor patiënten met prostaatkanker. De goede samenwerking tussen de zorginstellingen leidt tot kwalitatief hoogwaardige prostaatkankerzorg. “De gezamenlijkheid uit zich in het feit dat de ziekenhuizen overal op dezelfde wijze werken en dat de artsen wekelijks alle patiënten uit onze regio bespreken”, aldus prof. dr. Igle-Jan de Jong, uroloog bij het UMCG.

Online ‘gezicht’ Prostaatcentrum

Hoewel de samenwerking tussen de deelnemende zorginstellingen in de strijd tegen prostaatkanker voortvarend verloopt, wilden de initiatiefnemers een gezicht geven en een plek creëren waar patiënten alle informatie over prostaatkankerzorg kunnen vinden. De onlangs gelanceerde website is daar het resultaat van.

Op de website vinden prostaatkanker patiënten onder andere informatie over het zorgpad, de behandeling en innovaties als robotchirurgie. Daarnaast vertellen drie ervaringsdeskundigen op de site hun persoonlijke verhaal. Daarvoor hebben de initiatiefnemers nauw samengewerkt met de Prostaatkankerstichting.

Op de website worden alle behandelmethoden en -opties uitgebreid beschreven en patiënten kunnen via de site ook toegang krijgen tot de online keuzehulp. Het primaire doel van de website is het informeren van patiënten die met prostaatkanker geconfronteerd worden. De informatie op de site moet deze patiënten ondersteunen een weloverwogen keuze voor een behandeling te maken. Aan de basis van die beslissing staan de gesprekken met uroloog en verpleegkundig consulent.

Samenwerking met Prostaatkankersichting

Leden van de stichting waren dan ook nauw betrokken bij de totstandkoming van de website van het Prostaatcentrum. “Als ervaringsdeskundige weet ik dat informatie ontzettend belangrijk is. Zodra je weet dat je (mogelijk) prostaatkanker hebt, ga je toch meteen op zoek naar betrouwbare informatie”, vertelt Johan Weijenberg van de Prostaatkankerstichting.

De werkgroep die de website ontwikkeld heeft bestond naast leden van de Prostaatkankerstichting uit verpleegkundig consulenten oncologie, urologen en radiotherapeuten van de vijf deelnemende zorginstellingen. “Het is best moeilijk om met alle betrokkenen afstemming te zoeken over de teksten, fotografie en het ontwerp. Dus het hele traject heeft best wel wat tijd in beslag genomen. Maar wat zijn we nu als groep content met het eindresultaat. We hopen dat onze patiënten er veel aan hebben”, aldus dr. Luc Roelofs, uroloog bij Treant Zorggroep en lid van de werkgroep.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?