Search
Close this search box.
Search

Protocollen van Vilans beter toegankelijk voor studenten

Mijn Vilans Protocollen zijn toegankelijker gemaakt voor de onderwijssector en onderzoeksorganisaties. Hierdoor hebben studenten, onderwijzers en onderzoekers eenvoudige en snelle toegang tot deze info. De koppeling met deze protocollen kwam tot stand via een zogeheten federatie, waarbij de IT-systemen van beide partijen aan elkaar gekoppeld zijn.

Niet alleen zorgprofessionals maar ook studenten gezondheidszorg in mbo en hbo en onderzoekers hebben Vilans-protocollen nodig. Deze zijn nu toegankelijker gemaakt voor die laatste doelgroepen. In Vilans-protocollen staat uitgelegd hoe je bepaalde handelingen in de zorg moet uitvoeren. Zo staat bijvoorbeeld beschreven hoe een neussonde moet worden ingebracht, hoe een prikpen gebruikt wordt en hoe specifieke wondzorg moet geschieden.

Opvolger KICK-portaal

De onderwijssector is een belangrijke sector voor Vilans, want daar worden de zorgprofessionals van de toekomst opgeleid. De laatste jaren zijn dan ook steeds meer onderwijsinstellingen lid van Mijn Vilans Protocollen. Mijn Vilans Protocollen werd in 2021 gelanceerd en is de opvolger van het oude KICK-portaal. Zorgmedewerkers hebben via een persoonlijke omgeving direct toegang tot de protocollen op het moment dat het nodig is.

Eén miljoen gebruikers protocollen

Mijn Vilans-Protocollen heeft inmiddels meer dan één miljoen unieke gebruikers. Studenten kunnen nu snel en veilig inloggen via een zogeheten SURFconext. Arnout Terpstra, Product Manager bij SURF: “Meer dan honderd onderwijs- en onderzoeksinstellingen in Nederland werken in de coöperatie SURF samen om de kansen van digitalisering ten volle te benutten. Ook veel ROC’s en HBO-v’s, waar in de praktijklessen met de Vilans-protocollen wordt gewerkt. We zijn blij dat studenten nu ook eenvoudig, veilig en betrouwbaar via SURFconext kunnen inloggen op voor hen relevante dienstverlening van Vilans.”

Werk maken van gegevensuitwisseling

In de digitaliseringsslag die plaatsvindt in de zorg is het veilig en effectief uitwisselen van data een thema dat steeds terugkomt. Dit kan gaan over protocollen zoals in het voorbeeld van Vilans maar het gaat uiteraard ook over het uitwisselen van medische info tussen zorgprofessionals.

Tijdens de coronacrisis, toen er heel veel patiënten verplaatst werden, bleek nogmaals hoe belangrijk het is dat medische informatie van patiënten op elk moment beschikbaar is voor zorgprofessionals. Toch was landelijke uitwisseling nog lang niet altijd mogelijk. Vanaf 5 april 2022 kan uitwisseling tussen officiële zorgverleners echter wél altijd dankzij een besluit van VZVZ.

Peter icthealth

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Volg jij ons al?