Search
Close this search box.
Search

Radboudumc biedt onderzoekers digitaal onderzoeksplatform

Radboudumc en een consortium van IT-specialisten onder leiding van Vancis tekenden de samenwerkingsovereenkomst voor de dienst Researchworkspaces as a Service. Hiermee stelt Radboudumc haar onderzoekers als eerste UMC in Nederland in staat om onderzoek herhaalbaar en schaalbaar uit te voeren.

Alle onderzoekers van het Radboudumc kunnen binnen de service gebruik maken van de online Digital Research Environment (DRE). Deze is tegelijkertijd toegankelijk en bruikbaar voor collega-onderzoekers in binnen- en buitenland in een veilige omgeving.

De lancering van Researchworkspaces as a Service (RaaS) is een productie van het consortium onder leiding van Vancis. Dit consortium bestaat verder uit twee platformserviceproviders, te weten: Aridhia en MGRID. Daarbij maken nog drie kennispartners deel uit van het consortium: Portavita, Xomnia en Care IQ. Co-creatie met teams en medewerkers bij Radboudumc is een belangrijk deel van ontwikkeling van Research as a Service.

Radboudumc en RaaS

Met Researchworkspaces as a Service stelt Radboudumc haar onderzoekers in staat om gebruik te maken van analysemogelijkheden die de onderzoeker helpen waarde en betekenis uit databronnen te halen. Het platform waarborgt de reproduceerbaarheid en de schaalbaarheid van het onderzoek en faciliteert veilige datadeling en samenwerking in onderzoeksgroepen, binnen en buiten de muren van het instituut.

Daarnaast kunnen onderzoekers veel sneller van start met hun onderzoek, omdat de benodigde ICT-infrastructuur direct voorhanden is. Bovendien zijn de resultaten sneller beschikbaar.

Mathias Prokop, afdelingshoofd van de afdeling Radiologie en Nucleaire Geneeskunde van het Radboudumc: ‘De DRE is een essentiële stap naar research of the future: betere structuur, documentatie, hergebruik van data en samenwerking leiden tot versnelling van onderzoek en verhoging van output en kwaliteit.’

Eli Berkelmans, Program Manager bij Vancis: ‘Dit is de eerste keer dat een UMC in Nederland een digitale onderzoeksomgeving als dienst afneemt. Het unieke aspect is dat Radboudumc en de partijen die participeren in het consortium, vanuit een gezamenlijk belang, zich inspannen om RaaS uit te laten groeien tot een breed gedragen service binnen medisch onderzoek in Nederland om samenwerking te bevorderen.’

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Volg jij ons al?