Programma

Nieuws
Artikel delen

Radboudumc zet in op nieuwe loket voor goedkopere zorg

Radboudumc, de Universiteit van Bristol en Zorgverzekeraar CZ gaan de komende vijf jaar een proef houden met nieuwe zorgloketten. Volgens de initiatiefnemers moet een nieuw model niet alleen de zorgkosten omlaag brengen, maar ook de kwaliteit van de zorg verbeteren.

De proef begint met 2500 patiënten met de ziekte van Parkinson in Nederland en 1500 in Engeland, schrijft NRC. Tegenover de krant zegt neuroloog Bas Bloem, verbonden aan het Radboudumc, dat patiënten binnen het huidige stelsel verdwalen in een ‘doolhof’ van loketten waardoor de klachten alleen maar toenemen.

In het nieuwe systeem wordt gebruik gemaakt van gespecialiseerde verpleegkundigen die fungeren als het eerste aanspreekpunt. Deze kunnen volgens Bloem direct in actie komen en patiënten doorverwijzen naar een arts die op dat moment nodig is en hoeven patiënten niet soms maanden te wachten op een afspraak. De vaste controles in het ziekenhuis worden daarom afgeschaft.

‘Model ook geschikt voor andere chronisch zieken’

Zorgverzekeraar CZ gaat de zorgkosten in de proef vergelijken met de kosten in de reguliere zorg. Aan de proef hangt een prijskaartje van 13 miljoen euro. Het merendeel van de investering zal opgaan aan het opleiden van gespecialiseerde verpleegkundigen die de patiënten gaan monitoren. Ook zal geld worden aangewend om het financieringssysteem van specialisten te hervormen.

De proef richt zich nu nog op Parkinson-patiënten, maar de initiatiefnemers geloven dat het model ook van toepassing kan zijn op andere patiënten met een chronische ziekte.

 

Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2020
Wilt u op 27 januari 2020 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen