Search
Close this search box.
Search

Reinier de Graaf, TU Delft starten met nieuwe leerstoel technologie

Het Reinier de Graaf ziekenhuis en de TU Delft hebben een nieuwe leerstoel ingesteld om patiëntenzorg door middel van innovatieve technologie te verbeteren. Carina Hilders, directeur van het Reinier de Graaf ziekenhuis en Tim van der Hagen, rector magnificus van de TU Delft, tekenden op 3 juli de samenwerkingsovereenkomst. Het wetenschappelijk onderzoek binnen de leerstoel richt zich op patiëntveiligheid, efficiëntie van zorgprocessen, datamanagement en logistiek.

Sinds 2005 doen promovendi van de TU Delft onderzoek binnen het Reinier de Graaf ziekenhuis en wordt samengewerkt binnen de afdelingen Chirurgie, Orthopedie, Klinische fysica en Neurologie. Het instellen van deze leerstoel, is een intensivering van de jarenlange samenwerking tussen  de afdelingen Chirurgie, Orthopedie, Klinische fysica en Neurologie van het Reinier de Graaf en de TU Delft.

De leerstoel streeft ernaar om op wetenschappelijke wijze bij te dragen aan het ontwikkelen, vergaren, verspreiden, en toepassen van medisch-technische kennis met als doel de zorg verder te verbeteren.

Eerste vijf jaar voor traumachirurg Maarten van der Elst

Traumachirurg en hoogleraar Maarten van der Elst bekleedt de eerste  vijf jaar van de leerstoel, die is ingebed bij de Sectie Medical Instruments and Bio-Inspired Technology van de TU Delft. Naast zijn werk als chirurg in het ziekenhuis is hij al tien jaar betrokken bij verschillende onderzoeksprojecten en PhD-trajecten binnen de TU Delft. In zijn nevenfunctie als hoogleraar zal hij wetenschappelijk onderzoek stimuleren, begeleiden en de resultaten implementeren in de zorgpraktijk.

De focus van het onderzoek ligt op het verhogen van patiëntveiligheid door de inzet van slimme technologie; het vergroten van efficiency ten aanzien van mensen en middelen; evaluatie van nieuwe datamanagementmethodieken en het verbeteren van de logistiek door middel van work-flow studies.

Binnen de leerstoel maken klinisch technologen en biomedische ingenieurs van de TU Delft kennis met zorgprocessen. Omgekeerd leren artsen in opleiding van Reinier de Graaf over innovatieve technologie.

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
zwanger
Reinier de Graaf schaft meerdere BirthVR-brillen aan
AI ethiek Vici
Vici-beurs voor onderzoek naar ethische AI
Apple Vision Pro
Eerste operaties uitgevoerd met de Apple Vision Pro
app
Selfies helpen bij depressiedetectie
medische data
Health Data Space Amsterdam faciliteert (her)gebruik medische data
STAR-SHL
Laboratoriumgegevens op weg naar databeschikbaarheid
onderzoek
Analyse declaratiedata brengt zorg beter in beeld  
EHDS
Voorlopig politiek akkoord over EHDS
Innovatie zorgmedewerkers
Innovatie onderzoek gehandicaptenzorg, bestuurswisselingen en meer
paraatheid
Zo verhogen we onze pandemische paraatheid
Volg jij ons al?