Revalidatiecentrum Basalt ontwikkelt innovatief zorgconcept

8 oktober 2021
Revalidatie-fysiotherapie
Innovatie
Nieuws

Basalt behandelt jaarlijks zo'n 13.000 nieuwe patiënten. Om in staat te blijven de toenemende stroom patiënten in de regio te kunnen behandelen, heeft Basalt als expertisecentrum voor revalidatiezorg een innovatief nieuw centrum tegenover het Haagse HagaZiekenhuis ingericht. Hier vestigt Basalt zich met 19 eerstelijnspraktijken in één gebouw. Onder de naam ‘&Basalt’ wordt Medisch Specialistische Revalidatie verbonden met eerstelijns zorg op het gebied van onder andere logopedie, ergotherapie, fysiotherapie, diëtetiek, en hand- en huidtherapie.

Basalt wil muren doorbreken

Met ‘&Basalt’ wil de revalidatie-instelling muren van afzonderlijke instellingen doorbreken en ontstaat een expertise- en kenniscentrum waar moet worden aangetoond hoe efficiënte kwalitatief hoogwaardige poliklinische revalidatie kan worden geboden met een duurzaam karakter. Bij &Basalt revalideert de patiënt resultaatgericht onder regie van een revalidatiearts die, zodra mogelijk, de behandeling uitzet bij de eerstelijnspartners.

Door korte lijnen en kennisuitwisseling onderling kan volgens Basalt snel en intensief gerevalideerd worden. Daarnaast wordt gewerkt met digitale zorgtoepassingen waarmee patiënten thuis kunnen revalideren. Dit alles biedt de zorgprofessionals ruimte om met elkaar meer patiënten te zien. Een bijkomend voordeel van de digitale zorgtools is dat patiënten langer kunnen worden gevolgd waardoor late onzichtbare gevolgen van een aandoening kunnen worden gemonitord. Met preventieprogramma’s wordt gewerkt aan een gezonde leefstijl om terugval of complicaties zoveel mogelijk te voorkomen.

Laagdrempelig contact

&Basalt richt zich op patiënten met een neurologische aandoening en op hand, pols en elleboogrevalidatie. Het pand is volgens de initiatiefnemer prikkelarm ingericht en heeft een warme uitstraling. Door de open ruimtes en een centrale keuken kunnen patiënten op een laagdrempelige manier met lotgenoten in contact komen.

Een reeks praktijken doet mee met het &Basalt-concept, dat voor alle betrokkenen als proeftuin dient om aan te tonen wat het meest efficiënte behandeltraject is en waar kennisuitwisseling centraal staat zijn. Dit zijn: B&B Healthcare, Bioch/Van der Lans Fysiotherapie en Oefentherapie, Corpus Mens, Florence, Fysio Duinoord, Fysioeffect, Fysiopraktijk Transvaal, Fysiotherapie de Knegt, Fysiotherapie Poeldijk, Fysiotherapie Wateringseveld, HWW, Livit, Logopedie Centrum José Nijboer, Manometric, Orthomedix, Prima Voeding, Robert Schilte Orthopedie, Saffier, Xperthandtherapie.

Investeren in onderzoek en innovatie

Basalt investeert al jaren in onderzoek en innovatie, zo vertelden bestuursvoorzitter Willem Wiegersma en senior adviseur zorginnovatie/fysiotherapeut Sander Houdijk vorig jaar in een interview met ICT&health. Zo wil Basalt de veranderende vraag naar medisch specialistische revalidatiezorg in goede banen leiden. Belangrijke uitdagingen zoals toenemende complexiteit van die zorgvraag en personeelskrapte, worden in toenemende mate met digitale technologie tegemoet getreden. Basalt kwam in 2019 voort uit een fusie tussen het Rijnlands Revalidatie Centrum en Sophia Revalidatie.