Search
Close this search box.
Search

Robot ingezet voor behandeling coronavirus patiënt

In Seattle hebben ze een bijzondere oplossing bedacht waarmee het risico op besmetting van zorgpersoneel nog kleiner wordt. Een ontwikkeling die door de uitbraak van het Coronavirus dat al dagen wereldnieuws is, bijzonder actueel geworden is. Een patiënt die besmet is met dat virus wordt in Seattle behandeld door een robot doktor.

De uitbraak van het coronavirus begon enkele weken geleden in de regio Wuhan in China waar inmiddels duizenden personen met het virus besmet zijn. Maar ook buiten China zijn de eerste coronavirus gevallen dus al opgedoken.

De kans op een wereldwijde uitbraak wordt daarmee steeds groter. Op steeds meer luchthavens, havens en treinstations worden personen met infrarood camera’s gecontroleerd op koorts.

Robot doktor niet vatbaar voor coronavirus

Daarbij is natuurlijk ook de gezondheid van hulpverleners zeer belangrijk. De doktoren en verplegers kunnen patiënten die gediagnostiseerd zijn met het coronavirus alleen in speciale pakken, in quarantaine, benaderen of behandelen. In Seattle hebben ze een bijzondere oplossing bedacht waarmee het risico op besmetting van het zorgpersoneel nog kleiner wordt. Een coronavirus patiënt wordt daar behandeld door een robot dokter.

De robot doktor is uitgerust met een stethoscoop en helpt artsen de vitale functies van de patiënt te controleren. Via een scherm kan de robot met de patiënt en doktoren communiceren. De robot wordt bestuurd door het zorgpersoneel zodat ze de patiënt, die in een quarantaine ruimte ligt, continu kunnen zien en controleren.

Een mooi voorbeeld van hoe robotica, een technologie die al langer ingezet wordt binnen de zorg, ook de veiligheid en gezondheid van het zorgpersoneel zelf bewaakt.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
Volg jij ons al?