Robotica krijgt bij ruim helft Nederlandse zorginstellingen aandacht

7 september 2017
Nieuws
In het onderzoek blijkt onder meer uit 30 diepte-interviews dat robotica-technologie nog nergens volledig worden ingezet. Er wordt wel gesproken over een duidelijke toegevoegde waarde, maar dan vooral in toekomstige termen. Sommige instellingen zijn op één of meer afdelingen begonnen met het inzetten van robots zoals de humanoïde Zora-robot, onder meer om ouderen te activeren.

Verschil tussen cure en care

Er is een duidelijk verschil in hoe ‘care’ en ‘cure’  instellingen mogelijke toepassingen van robotica of domotica (zoals smart building applicaties) domotica in hun domein zien. Binnen care is men al aan het experimenteren of bevinden de technologieën zich al in de testfase. Binnen cure is er nog weinig sprake van pilots.

Volgens Quint Wellington Redwood kan dit er mee te maken hebben dat zorginstellingen meer repeterende handelingen hebben bij een minder dynamisch cliëntenbestand. Robots zijn in dat geval wellicht iets eenvoudiger effectief in te zetten. In zowel cure- als care-organisaties heeft 14 procent overigens nog geen interesse om robotica in te zetten.

""


Een flink deel van het onderzoek ging over outsourcing van IT. In vergelijking met een eerdere studie blijkt dat het aantal zorginstellingen dat (een deel van de) IT wil gaan outsourcen, in een jaar tijd gestegen is van 61 naar 71 procent. De belangrijkste reden hiervoor is de verwachting dat outsourcing de kwaliteit van de IT juist verhoogd. Voor 16 procent van de IT-beslissers zijn flexibele kosten door outsouring een beweegreden, terwijl 15 procent stelt zich door outsourcing beter te kunnen focussen op de kernactiviteiten.

""

Voor wat betreft het gebruik van publieke clouddiensten lijkt het vertrouwen in de veiligheid van deze diensten wel te zijn gegroeid. Toch bestaan er nog altijd veel zorgen, bijvoorbeeld over waar data worden opgeslagen. Zo dienen privacygevoelige gegevens zoals patiëntgegevens opgeslagen te zijn in een cloudomgeving binnen de EU.

De studie biedt verder nog enkele aanbevelingen:
  • Zorg ervoor dat outsourcing past in een breder, strategisch kader.
  • Maak gebruik van beschikbare kennis en ervaring buiten de eigen organisatie.
  • Beschouw cloud als een middel en niet als doel.
  • Onderzoek waar een cloudoplossing waarde toevoegt, bijvoorbeeld middels een ‘cloud readyness assessment’.

Het onderzoek van Quint richt zich op de trends en ontwikkelingen rondom outsourcing van IT, digitale transformatie, robotisering, domotica en cloud bij zorgorganisaties, zowel in de ‘Care’ als de ‘Cure’. Ruim 40 senior IT-beslissers van Nederlandse zorginstellingen-zowel in de cure als de care -hebben hun medewerking aan het onderzoek verleend.