Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Robots opvoeden als baby’s

Ook nog: Betere röntgenopnamen met de Xbox – eHealth Week 2016 grootste event van Europa – deel dit bericht met #eHealth en #icthealth

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Robots opvoeden als baby’s

Tot nu toe worden robots vaak geprogrammeerd om bepaalde taken uit te voeren. Baby’s daarentegen leren door dingen op te pakken, te laten vallen, om te gooien, te knoeien, te vallen en te proeven. Ontwikkelingspsychologen en computerwetenschappers van de Universiteit van Washington hebben samengewerkt om te bekijken of robots op dezelfde manier kunnen leren als kinderen.

"Je kan dit zien als een eerste stap op weg naar robots die we dingen kunnen leren op dezelfde manier als kinderen van mensen leren", vertelt Rajesh Rao, professor computer science en engineering. "Als je wilt dat mensen die niets weten van programmeren robots iets kunnen leren, dan is het handig als je het gewoon kan voordoen. Je laat je robot zien hoe je de vaat doet, je kleren opvouwt of andere huishoudelijke klusjes doet. Maar voor je daar bent, moet je eerst zorgen dat de robot dat soort acties kan herkennen en zelf kan uitvoeren."

Betere röntgenopnamen met de Xbox

Hoe minder straling er nodig is om goede beelden te krijgen via röntgen, hoe beter. Zeker bij kinderen. Onderzoekers van de Universiteit van Washington School of Medicine in St. Louis  hebben nieuwe software ontwikkeld om patiënten in beeld te brengen op basis van de hands-free technologie van de Xbox. 

De software, gekoppeld aan de Kinect kan de dikte van lichaamsdelen meten en vaststellen of ze bewegen waardoor het mogelijk wordt om toch een scherp beeld te krijgen. Er hoeven dus geen nieuwe opnamen gemaakt worden als het onderwerp heeft bewogen. Zeker bij kinderen is dat een groot voordeel, omdat die vaak angstig en beweeglijk zijn bij röntgenopnamen. Bovendien zijn kinderen gevoeliger voor straling. 

eHealth Week : grootste eHealth congres vanEuropa

Volgend jaar is Nederland gastheer van het grootste eHealth congres op het gebied van eHealth: eHealth Week 2016. Minister Edith Schippers en staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) willen dat innovaties in de zorg breed toepasbaar worden voor mensen die daar bij gebaat zijn. Die wens staat centraal op het driedaagse congres. Daarnaast is er aandacht voor de veranderingen die dit voor zorgverleners met zich mee brengt. 

Aan de eHealth Week nemen naar verwachting 2500 mensen uit meer dan 30 landen deel. De Europese Commissie, HIMMS Europe en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport organiseren samen het congres. Minister Edith Schippers vertelt: "Of het nu gaat om diabetes, e-mental health, gezond ouder worden, of apparatuur voor diagnostiek… Nederlandse bedrijven zijn wereldwijd actief, staan goed aangeschreven en kunnen veel betekenen voor de zorg en de patiënt."

De locatie voor het evenement is de Beurs van Berlage. Hier komen beleidsmakers, onderzoekers en de bedrijven vanuit de hele wereld samen. Een goed moment om duidelijk te maken waar innovatie in de zorg volgens VWS om moet gaan. Staatsecretaris Martin van Rijn: "Technologische ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op. Het is onze taak om te zorgen dat de nieuwe technieken leiden tot betere zorg, waarbij de mensen die ondersteuning en zorg nodig hebben centraal staan."

ICT&health is mediapartner van de eHealth Week 2016. Onze lezers en abonnees krijgen korting op het evenement. Hou deze site in de gaten voor meer informatie.

Openingsmanifestatie 2021
Wilt u op 17 juni 2021 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

KPN Zorgdomotica

Tags

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen