Roche koopt medische start-up Flatiron Health voor 1,9 miljard dollar

19 februari 2018
Roche
Tweedelijn
Nieuws

De Zwitserse farmaceutische bedrijf Roche heeft bekend gemaakt dat het voornemens is de Amerikaanse start-up Flatiron Health te kopen voor 1,9 miljard dollar. Flatiron Health biedt een elektronische patiëntendossier dat zich specifiek richt op kankerpatiënten en met de verzamelde data krijgen artsen beter inzicht in behandelmethoden.

Het in New York gevestigde Flatiron Health is opgericht in 2012 door voormalig Google-medewerkers Nat Turner en Zach Weinberg, momenteel CEO en president & COO bij het bedrijf. Al in 2016 lieten de oprichters weten Flatiron Health binnen drie jaar naar de beurs te willen brengen. Destijds had het bedrijf al een geschatte waarde van 2,1 miljard dollar. Tot de investeerders in Flatiron Health behoorden Google’s investeringstak Google Venture, thans GV, First Round Capital en ook Roche, dat al een belang van 12,6 procent bezat in het bedrijf. Na de overname van alle resterende aandelen, zal Flatiron Health binnen Roche als een zelfstandige entiteit blijven opereren.

Portfolio uitbreiden

Naar verwachting wordt de transactie in de eerste zes maanden van dit jaar afgerond en zal het oncologie-portfolio van Roche Group verder worden uitgebreid met de producten van Flatiron Health. Roche Group zoekt al tijden naar mogelijkheden om farmacie en technologie met elkaar te verbinden. Zo sloot de onderneming hiertoe ook al partnerships met onder andere 23andMe, en Foundation Medicine. Roche Group rapporteerde over 2017 een omzet van 53,3 miljard Zwitserse frank, omgerekend zo’n 46 miljard euro. Dat betekent een stijging van 5 procent op jaarbasis. Met name de Diagnostics-divisie presteerde goed, met een omzetgroei van 5 procent en voor het eerst werd de grens van 12 miljard Zwitserse frank aan omzet overschreden. De nettowinst daalde echter met 9 procent als gevolg van diverse afschrijvingen.