Search
Close this search box.
Search

Rode Kruis Ziekenhuis vervangt ICT-netwerk

Het Rode Kruis Ziekenhuis en Brandwondencentrum Beverwijk krijgt in 2019 een nieuw ICT-netwerk. Dit vaste netwerk moet ervoor zorgen dat artsen en overig medisch personeel de patiënten beter kunnen helpen. Het draadloze netwerk was al eerder vernieuwd. Nu de nieuwbouw voor het RKZ van de baan is, wordt het nieuwe vaste netwerk op de bestaande te verbouwen locatie gerealiseerd.

Volgens Zetacom, de leverancier van het nieuwe vast (LAN-)netwerk, worden vooral de betrouwbaarheid, veiligheid, snelheid en schaalbaarheid van het netwerk aanzienlijk vergroot. Netwerken in ziekenhuizen worden steeds belangrijker en zwaarder belast, zo stelt de aanbieder. Het RKZ moet met de vernieuwing weer klaar zijn voor de toekomst.

Vervanging verouderde hardware

Het RKZ is een middelgroot algemeen ziekenhuis met 275 bedden voor de regio IJmond. Er werken circa 1450 medewerkers en enkele honderden vrijwilligers. Het project is afgelopen week begonnen. De komende zomer is gepland dat het ziekenhuis – na uitgebreide tests – veel verouderde hardware in één keer vervangt. De kritische ICT-omgeving voor de zorg blijft daarbij gewoon functioneren. Recente apparatuur wordt hergebruikt.

Zetacom realiseerde eerder al een (Mitel) oplossing voor telefonie en het draadloze netwerk (WLAN) en zorgt nu ook voor het nieuwe vaste netwerk (LAN) met apparatuur van HPE-dochter Aruba. In 2017 betekende het draadloze netwerk volgens het ziekenhuis al een grote vooruitgang voor patiënten, gasten en andere gebruikers. Dezelfde stap wil het RKZ nu ook zetten met het vaste netwerk.

Zwaardere belasting ICT-netwerk

Het bestaande vaste netwerk, zeker voor de eisen van deze tijd, stelt Richard Snepvangers (Technisch Consultant Networking & Security) van Zetacom. “Netwerken worden steeds intensiever gebruikt en zwaarder belast. Er hangt steeds meer apparatuur aan: van medische apparatuur, tv’s en koffieautomaten tot de parkeerautomaat. Daarnaast worden tegenwoordig ook hogere eisen gesteld aan de veiligheid en bescherming tegen gevaren van buitenaf.”

Het nieuwe netwerk kan eenvoudig worden uitgebreid, wat noodzakelijk is vanwege de regelmatig plaatsvindende (kleine) uitbreidingen van de ICT-omgevingen van een ziekenhuis. Bij het RKZ wordt al rekening gehouden met de grote verbouwing op de huidige locatie.

ICT-omgeving samen ontwikkeld

“Het RKZ heeft zelf veel expertise in huis,” benadrukt Snepvangers in een blog. “De ICT-omgeving ontwikkelen we nu ook echt samen. Medewerkers van het ziekenhuis kijken daarbij heel goed naar nieuwe bewezen technieken die hun werkprocessen optimaal ondersteunen”, aldus Snepvangers. Zetacom blijft ook betrokken bij het monitoren en de doorontwikkeling van het netwerk, waarvoor de ICT-partner zelf alle expertise in huis heeft.

Voor gebruikers die veel met grote (video)bestanden en grote hoeveelheden data werken – zoals de afdeling Radiologie – is het netwerk voorbereid op het verwerken van deze gegevensstoom. Zij moeten straks meer stabiliteit ervaren. Zo faciliteert de ICT het zorgproces beter en is het ziekenhuis klaar voor de toekomst, schrijft Zetacom.

Niet naar nieuwbouw

Het RKZ, Siemens Healthineers en de gemeente Beverwijk lieten in november 2017 weten dat zij aan de slag gingen met het ontwikkelen van een toekomstgericht ziekenhuis. Er zou in eerste instantie nieuwbouw plaatsvinden naast het Stationsplein te Beverwijk. Het nieuwe ziekenhuis moest zich onderscheiden door een zeer patiëntvriendelijke logistiek en een hoog serviceniveau. Siemens Healthineers zou het technologische deel van het ziekenhuis faciliteren, met korte logistieke lijnen, een flexibele IT-infrastructuur en een klantvriendelijke omgeving.

De partijen besloten in juli 2018 echter om geen heel nieuw ziekenhuis te gaan bouwen. Het RKZ schreef dat er samen met de gemeente grondig onderzoek gedaan was naar een nieuwe locatie voor het ziekenhuis. ‘Er is na dit onderzoek gekozen om verder te gaan met een grondige renovatie en uitbreiding op de huidige locatie aan de Vondellaan 13 in Beverwijk.’

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?