Search
Close this search box.
Search

Saltro versnelt diagnostiek met volautomatische labstraat

Diagnostisch centrum Saltro kan huisartsen en hun patiënten sneller bloeduitslagen geven na de installatie van twee volautomatische labstraten van Beckman Coulter. Alle buizen met bloedmonsters worden voortaan door een robot door het analyseproces geleid, waarna ook de daadwerkelijke analyses automatisch worden uitgevoerd. Dit zorgt voor een snellere en nog preciezere werkwijze, aldus Saltro.

De nieuwe laboratoriumstraten – het zijn er twee omdat alle apparatuur dubbel is uitgerold – zorgen ervoor dat de uitslag van de routinetesten en de spoedtesten een half uur tot drie kwartier eerder bij de aanvrager is en – via het Uitslagenportaal van Saltro – bij de patiënt. Nu al wordt meer dan 90 procent van de routine chemiebepalingen voor 17.00 uur gerapporteerd. Aan het einde van dit jaar verwacht Saltro dat dit boven de 95 procent zal zijn.

Verdere verkorting responstijd

Maarten Kok, specialist klinische chemie, is als manager van het laboratorium van Saltro nauw betrokken geweest bij de marktverkenning en de implementatie van de volautomatische laboratoriumstraat. Hij vertelt in ICT&health 3 dat de hematologische bepalingen in 2020 aan de beurt zijn. Met de komst van digitale ordering zal de responstijd verder worden bekort. Kok: “Op dit moment worden de meeste aanvragen nog gedaan met papieren labformulieren. Daarnaast zal worden ingezet op het reduceren van het aantal buizen bloed dat wordt afgenomen van de patiënt.”

Jurgen Woerdman, lid Raad van Bestuur van Saltro, stelt dat in de volautomatische laboratoriumstraat is geïnvesteerd omdat Saltro de service wil verbeteren en tegelijkertijd efficiënter wil werken. “Onze uitgangspunten zijn: een kortere doorlooptijd tussen de bloedafname en de uitslag om onnodig wachten voor de patiënt te voorkomen. En dat met behoud van de betrouwbaarheid van de analyses én de garantie de continuïteit van onze werkprocessen te borgen.”

Samenwerking met Beckman Coulter

Beckman Coulter, leverancier van de laboratoriumstraat, werkt met Saltro samen als referentielaboratorium. Verder investeert de leverancer in een innovatie experience op het hoofdkantoor van het diagnostisch centrum van Saltro in Utrecht. Hier test, analyseert en ontwikkelt de onderneming met Saltro de laatste ontwikkelingen op het gebied van laboratoriumdiagnostiek. Tevens doen ze hier onderzoek naar hoe er nog efficiënter tot betrouwbare analyses gekomen kan worden.

“De samenwerking met Saltro past goed bij onze organisatie. Beide partijen hebben grote ambities en willen graag innoveren om tot slimmere werkwijzen te komen waar de patiënt en zorgprofessional daadwerkelijk iets aan heeft”, aldus Michael Bronsdijk, Commercial Director Diagnostics, Netherlands & Nordics, Beckman Coulter.

Afgelopen mei kondide Saltro aan met UMC Utrecht te kijken naar samenwerking via gezamenlijke innovatie en een lab voor medische microbiologie. Zo moet de deskundigheid in dit vakgebied vergroot worden en de dienstverlening aan zorgprofessionals, instellingen en zorgvragers verder verbeterd. UMC Utrecht en Saltro werken al jaren samen in het diagnostisch kenniscentrum en bij wetenschappelijk onderzoek.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Volg jij ons al?