Samenwerken is het nieuwe concurreren

30 mei 2016
Nieuws

Donderdag 26 mei was Nijmegen het podium voor zorginnovaties. Patiënten, beleidsmakers, zorgprofessionals en startups deelden hun ideeën over de zorg van de toekomst. De belangrijkste boodschap? Samenwerken is het nieuwe concurreren. Het Radboudumc gaat met een aantal van de gepresenteerde ideeën aan de slag.

REach platform voor onderzoek

Tijdens Our Future Health maakte het Radboudumc Reshape Center de lancering van REach bekend, een softwareplatform waarmee patiënten en onderzoekers eenvoudig onderzoeksapplicaties kunnen maken voor de iPhone. REach maakt gebruik van de mogelijkheden van Research Kit van Apple. De Research Kit is door een aantal functionaliteiten ook zonder programmeer kennis goed te gebruiken. Hierdoor kunnen patiënten en onderzoekers makkelijk vragenlijsten of onderzoekstaken verspreiden onder deelnemers aan hun onderzoek. Ook kunnen zij gebruik maken van gezondheidsgegevens die iPhone-gebruikers zelf verzamelen.

Een eerste pilot met REach is gedaan binnen het PRIDE geboortecohorten-onderzoek. In de toekomst krijgen de gegevens die worden opgeslagen binnen REach een plek binnen de Digital Research Environment van het Radboudumc. Meer informatie is te vinden op de website van Radboudumc REshape Center.

Hope & Happiness

Shirly Sharkee, CEO van het Saint Elizabeth (een grote Canadese thuiszorgorganisatie) heeft een boodschap: deel hope & happiness. Want: zorg is meer dan regels en protocollen, vertelt ze, het gaat om de verbinding tussen mensen. ‘Ik herinner mij een grote stroomuitval in Canada door extreme sneeuwval. Ik maakte mij zorgen over een familielid van mij, een oudere vrouw. Ik haalde mij van alles in mijn hoofd, maar weet je waar ze behoefde aan had? Koffie en contact. Onze medewerkers, van verpleegkundigen tot therapeuten, laten dagelijks zien waar het om gaat: ze laten een roos achter als verrassing voor familieleden van patiënten, ze sturen ballonnen, ruimen sneeuw.

Prachtige verhalen en ik roep iedereen op dit soort verhalen te delen. Zorg draait om mensen.’ Het afgelopen jaar hebben Saint Elizabeth en het REshape Center een samenwerking opgezet rondom innovatieprojecten. Tijdens Our Future Health werd een handtekening gezet onder een verdergaande samenwerking op het vlak van innovatie.

Iris AI

Elke dag publiceren onderzoekers wereldwijd meer dan 4.000 wetenschappelijke artikelen. Een klein deel van deze kennis vindt zijn weg naar praktische toepassingen. De jonge startup Iris AI werkt aan de inzet van kunstmatige intelligentie om hier verandering in te brengen. Zij ontwikkelen technologie die de toegeleiding naar wetenschappelijke kennis kan automatiseren. Op Our Future Health presenteerden zij in samenwerking met het REshape Center hun eerste product voor congressen, college’s en video’s. Kunstmatige intelligentie is in staat om volledig automatisch een weergave te geven van openbaar beschikbare wetenschappelijke literatuur die gebaseerd is op de uitgeschreven tekst van bijvoorbeeld een presentatie.

Uiteindelijk moet de software in staat zijn deze literatuur zelfstandig te analyseren. De volgende stap is de tekst automatisch uit te laten schrijven en beide systemen te koppelen. Het Iris.ai gaat samen met het Radboudumc deze technologie inzetten om te onderzoeken of inhoud van medische en wetenschappelijke congressen effectiever benut kan worden. Lees meer op deze blog.

Blockchain voor patiënten

Lucien Engelen, directeur van het Radboudumc REshape Center, en Jacob Boersma, manager Risk Services bij Deloitte, vertellen over de mogelijkheid om blockchaintechnologie toe te passen in de gezondheidszorg. Samen met de SNS Bank hebben zij een proof of concept ontwikkeld. Uitwisseling van informatie in de zorgketen is tot op heden vaak veel gedoe. Deze technologie zou hierin verandering kunnen brengen, aldus Engelen en Boersma. Blockchain is een veilige manier om zonder tussenkomst van een intermediair en tegen significant lagere transactiekosten zaken van waarde te kunnen uitwisselen tussen twee partijen. Ze demonstreren live op het podium hoe het werkt. Bijzonder is dat de toegang tot werkende proof of concept via de een reguliere bankpas (met random reader) werkt. Meer informatie zie blog van Lucien Engelen.

###Lucien###