Search
Close this search box.
Search

Samenwerking Amstelland en A’dam UMC voor nieuw EPD

Ziekenhuis Amstelland is voor de overstap naar een nieuw EPD, van Epic, een samenwerking aangegaan met Amsterdam UMC. Deze samenwerking maakt het versneld uitrollen van het EPD in het Amstelland mogelijk. Het nieuwe EPD is bovendien onderdeel van de strategie om de ICT van Ziekenhuis Amstelland toekomstbestendig te maken. Voor de medewerkers betekent dit een nieuwe manier van werken én snellere toegang tot de juiste informatie op het juiste moment.

Omdat beide ziekenhuizen straks met hetzelfde EPD werken wordt met deze samenwerking ook het uitwisselen van medische dossiers een stuk eenvoudiger. Daarbij wordt wel benadrukt dat de dossiers van gezamenlijke patiënten strikt gescheiden blijven. Alleen wanneer een patiënt daarvoor toestemming geeft, zoals dat nu ook al geregeld is, kunnen artsen van het ene ziekenhuis inzage krijgen in het medisch dossier van de patiënt in het andere ziekenhuis.

De overstap naar een nieuw EPD betekent voor de medewerkers van Ziekenhuis Amstelland dat ze voor veel van hun dagelijkse werkzaamheden een nieuwe manier van werken moeten aanleren. De medisch specialisten zijn dan ook nauw betrokken geweest bij het aangaan van deze samenwerking.

Stap vooruit met nieuw EPD

Om de overstap naar het Epic voor te bereiden en uit te voeren is een speciaal projectteam opgericht. “De onderlinge samenwerking die er al is met Amsterdam UMC op het gebied van zorgherschikking kan nu in de overdracht van patiënteninformatie beter ondersteund worden. En doordat Amsterdam UMC ook een innovatieve werkplek-structuur gaat leveren zetten we, als kleinschaliger regioziekenhuis, op ICT gebied flinke stappen vooruit. Daar ben ik zeer enthousiast over”, aldus Esther Agterdenbos, voorzitter Raad van Bestuur Ziekenhuis Amstelland.

“In de zorg worden ICT uitdagingen groter en steeds meer investeringen zullen nodig zijn. Denk onder andere aan ICT-ondersteuning bij zorg thuis, gegevensuitwisseling tussen patiënt en zorgverlener en artificial intelligence”, zo vervolgt Esther.

UMC’s in de lead bij regionale samenwerking

Het initiatief tot de samenwerking op het gebied van EPD’s is in lijn met afspraken die vorig jaar gemaakt zijn tussen de minister van VWS en de umc’s. “Afgesproken is dat wij (de umc’s, red.) de verantwoordelijkheid nemen voor samenwerking in de regio én dat we bijdragen aan goede gegevensuitwisseling met andere zorginstellingen”, vertelt Frida van den Maagdenberg van de Raad van Bestuur van Amsterdam UMC.

“Het grote voordeel dat beide ziekenhuizen gebruik maken van Epic is dat informatie altijd op het juiste moment beschikbaar is, zodat artsen een compleet beeld hebben van de patiënten die zij gezamenlijk behandelen. Bovendien zullen het onderhoud van- en vernieuwingen in het EPD-systeem door Amsterdam UMC worden gedaan. Wij liften dus mee op innovaties die daar al voor alle specialismen worden geïmplementeerd. We hebben natuurlijk ook een stem in de inzet van toekomstige wijzigingen, zodat voor Ziekenhuis Amstelland specifieke applicaties ook doorgang kunnen vinden”, aldus Wik Ten Holt die als cardioloog betrokken was bij het samenwerkingsproject.

De afgelopen tijd zijn meer ziekenhuizen, zoals het Medisch Spectrum Twente (MST) en Ziekenhuisgroep Twente, een samenwerking gestart waarbij ze samen kiezen om hetzelfde EPD te gaan gebruiken.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
thuisarts.nl
Samenwerking voor verdere uitbreiding Thuisarts.nl
digipunt
DigiPunt Zuyderland ondersteunt digivaardigheid
AI-model huidkanker
Risico op huidkanker voorspellen met AI-model
Volg jij ons al?