Samenwerking HIV-organisaties en dating Apps - Nieuwsoverzicht van 26 november

26 november 2015
Screenshot_2015-11-23-11-15-44
Apps
Nieuws

Samenwerking tussen Europese hiv-organisaties en dating apps voor homomannen

Een unieke samenwerking tussen gezondheidsorganisaties en dating Apps voor homomannen stimuleert hiv-testen onder miljoenen Europese gebruikers tijdens de Europese Hiv-Hepatitis Testweek. Tijdens deze week (20-27 november), promoten Grindr, Hornet en PlanetRomeo gratis de nieuw gecreëerde Europese "HIV Test Finder" onder hun Europese gebruikers. Dit zijn drie van de meest populaire dating apps voor mannen die seks hebben met mannen in Europa. Het initiatief is georganiseerd door een werkgroep van hiv-organisaties uit heel Europa.  Uit Nederland was Soa Aids betrokken.  "In heel Europa wordt 47 procent van de nieuw gerapporteerde hiv-diagnoses te laat gediagnosticeerd. Dit terwijl we weten dat mensen die vroeg getest en behandeld worden, veel minder kans hebben om het virus aan anderen over te dragen" , legt Dr Andrew Amato-Gauci uit. Hij is hoofd van het ECDC programma voor hiv/aids, soa’s en virale hepatitis. "Een snelle, eenvoudige bloedtest vertelt of je geïnfecteerd bent of niet - en met die kennis kun je eigen gezondheid en die van anderen beter beschermen. Met de Europese HIV Test Finder op de computer of mobiele telefoon, duurt het maar een paar seconden om een testlocatie in de buurt te vinden. Waar je ook bent in Europa."

WhatsApp is handig, maar beveiliging is een must

Artsen gebruiken App-diensten op het werk met name voor contact met collega’s. In beperkte mate gaan er ook foto’s van wonden, diagnoses en second opinions over en weer, zo blijkt uit onderzoek onder het KNMG Artsenpanel. De meerderheid van de ondervraagde artsen is zich bewust van de privacy- en beveiligingsrisico’s. In lijn hiermee is het advies van de KNMG: "Stuur geen tot de persoon herleidbare gegevens over de app. En wis foto’s bij verzender en ontvanger." WhatsApp is overduidelijk aanwezig  op de werkvloer van de arts. Maar het WhatsAppen van foto’s blijkt geen reguliere activiteit. Artsen onderstrepen de waarde van het gebruik van WhatsApp, maar ze onderkennen ook de risico’s van onbeveiligde data-uitwisseling en - opslag. Daarom zijn ze zeker geïnteresseerd in alternatieve messenger apps die zijn ingericht op de medische context en de eisen die aan een beveiligde uitwisseling en opslag van patiëntgegevens worden gesteld.  U leest ongetwijfeld ook regelmatig berichten in de media die veronderstellen dat artsen WhatsApp op grote schaal gebruiken, met name voor het versturen van foto’s van patiënten. Aanleiding voor KNMG om zelf onderzoek te doen. Wat blijkt: een derde van de artsen (33%) geeft aan "wel eens" foto’s met patiëntinformatie te versturen. 44% van de artsen gebruikt WhatsApp of een andere messenger voor werkgerelateerde doelen.  Ze sturen gemiddeld een keer per maand een foto verstuurd om advies te vragen aan een collega over een bepaalde diagnose of voor een second opinion. Meestal zijn dit foto’s van wonden (huisartsen: 87% en medisch specialisten: 41%) of van de huid (huisartsen: 73% en medisch specialisten: 43%).

Bloedvaten in hoge resolutie met microbubbles

Microbubbles zijn hele kleine belletjes die onder andere worden ingezet bij ultrasoon-technieken. Mickael Tanter van het Langevin Institue in Parijs injecteerde microbubbles in een levende rat en kon zo met ultrasoon geluid de allerkleinste bloedvaatjes zichtbaar maken.  Tanter vertelt aan Newscientist dat de techniek gebruikt kan worden om ziektes te begrijpen die bloedvaten veranderen. Bijvoorbeeld de kleine vaatjes die ontstaan naast tumoren kunnen artsen helpen om te bepalen in welk stadium de kanker is. "De techniek kan ook gebruikt worden om het hele brein te bekijken in ongekende resoluties en nieuwe inzichten geven in het begrijpen van beroertes en de effecten daarvan." Het onderzoek dat Tanter samen met andere onderzoekers deed kunt u tegen betaling downloaden bij IOPscience.