Search
Close this search box.
Search

Santeon-ziekenhuizen zetten dataplatform in voor zorginnovatie

De Santeon-ziekenhuizen hebben onlangs een dataplatform in gebruik genomen. Dit HIPS (Health Intelligence Platform Santeon) moet de zeven binnen Santeon samenwerkende ziekenhuizen in staat stellen snel informatie met elkaar uitwisselen en vergelijken om zo samen te onderzoeken, de zorg te verbeteren en te innoveren.

De zeven ziekenhuizen beschikken samen over een groot volume aan waardevolle data rondom behandelingen en aandoeningen, behandelresultaten bij patiënten en de inzet van dure geneesmiddelen. Door deze data samen te brengen en te analyseren binnen HIPS, kunnen Santeon- zorgprofessionals eenvoudiger ervaringen en resultaten delen. Verder worden uitkomsten van behandelingen beter inzichtelijk via het dataplatform, zodat patiënten en hun arts samen beter kunnen beslissen over de best mogelijke behandeling.

Wiel opnieuw uitvinden

Alle ziekenhuizen hebben hun eigen datasystemen en eigen definities en vinden vaak opnieuw hetzelfde wiel uit, aldus een voorlichtingsvideo over de ontwikkeling en ingebruikname van HIPS. Alle data bij elkaar brengen kost daarom heel veel tijd voor de betrokken data-analisten, voor elke aandoening en vraag opnieuw.

https://youtu.be/Ze9n6sDhszM
De afgelopen maanden hebben de Santeon-ziekenhuizen onder meer gewerkt aan een gezamenlijke datataal voor hun dataplatform.

De afgelopen maanden is daarom intensief samengewerkt aan het dataplatform. Daarvoor is een gezamenlijke Santeon-datataal ontwikkeld. De ziekenhuizen maakten daarbij gebruik van bestande datastandaarden, maakten afspraken over samenwerking en namen maatregelen voor veilige data-uitwisseling.

Dataplatform voor drie aandoeningen ingezet

Voor nu is het dataplatform in gebruik genomen voor drie aandoeningen binnen het Samen Beter Programma: borstkanker, heup- en knieartrose. Vier Santeon-ziekenhuizen – het St. Antonius, het Maasstad Ziekenhuis, het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis en het Catharina Ziekenhuis – zijn gestart. Het uiteindelijke doel is dat alle Samen Beter-aandoeningen op HIPS gaan draaien en dat alle zeven ziekenhuizen op het platform zijn aangesloten.

HIPS wordt de komende tijd verder doorontwikkeld. Zo kan het dataplatform op nog meer manieren worden ingezet om de zorg voor patiënten te verbeteren. Voorbeelden zijn gezamenlijk wetenschappelijk onderzoek, het monitoren van het effect van dure geneesmiddelen of thuismonitoring via digitale zorg mogelijk te maken.

Gezamenlijke inzet beslisondersteuning IC

Eerder in april bracht het samenwerkingsverband naar buiten dat de deelnemende ziekenhuizen samen beslissingsondersteunende software van Pacmed Critical gaan gebruiken om IC-zorgprofessionals te ondersteunen.

Minder ligdagen en het reduceren van heropnames op de Intensive Care is door de toenemende werkdruk en personeelstekorten voor steeds meer ziekenhuizen een belangrijk speerpunt geworden. De afgelopen twee jaar, tijdens de COVID-19 pandemie, is het steeds duidelijker geworden dat er een oplossing moet komen voor het chronische en groeiende tekort aan IC-capaciteit.

De software-oplossing die Santeon koos voor het verlagen van de werkdruk op de IC, wordt gecombineerd met het verder verbeteren van de opleiding van het IC-personeel en het nog beter inrichten van de IC-zorg. Die combinatie moet de spil worden voor het oplossen van de huidige problematiek omtrent IC-capaciteit en de uitdagingen in de toekomst.

Martijn Kregting

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?