Saxenburgh neemt 3D mammograaf in gebruik

17 januari 2020
3D-Mammograaf-Saxenburgh
Nieuws

Met de 3D mammograaf wordt de borst in beeld gebracht hem onder een kleine hoek, met een lage dosis röntgenstraling, te fotograferen. Daarvoor worden in totaal vijftien opnames gemaakt. Deze opnamen worden door de computer opgedeeld in plakjes van één millimeter.

Het voordeel van deze technologie is dat eventueel afwijkend weefsel niet verborgen blijft onder bovenliggend weefsel. De stralingsdosis die voor het maken van een 3D mammogram nodig is, is vergelijkbaar met die van een regulier mammogram. Daardoor is deze vorm van tomosynthese onderzoek goed in te zetten in de dagelijkse routine.

3D mammograaf geeft sneller zekerheid

Met een 3D mammogram kunnen patiënten sneller zekerheid krijgen over eventuele afwijkingen of verdacht weefsel die, bijvoorbeeld, ontdekt zijn tijdens het Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Dat voorkomt stress en ongerustheid.

Bovendien is het sneller herkennen van een afwijking gunstig voor de verdere behandeling. In de praktijk blijkt dat bij een groot deel van deze patiënten verdere behandeling of onderzoek niet nodig te zijn.

Minder pijnlijk

Een ander voordeel van de 3D mammograaf is dat deze voorzien is van een nieuw systeem om de borst in te drukken. Vrouwen ervaren het samendrukken als pijnlijk of onprettig. Het nieuwe systeem, SmartCurve Breast Stabilization System genaamd, heeft een glooiende vorm en zorgt voor een gelijkmatigere druk op de borst.

Het maken van het mammogram is daardoor minder pijnlijk. Onderzoek heeft dat aangetoond. Negen van de tien vrouwen ervoeren het onderzoek met de 3D-mammograaf als minder pijnlijk.

De 3D mammograaf is een van de nieuwe technologieën die hun intrede doen bij het onderzoek en de strijd tegen borstkanker. Onlangs promoveerde  een student van de Universiteit van Twente op onderzoek naar de inzet van robotica in de strijd tegen borstkanker.