SAZ lanceert nieuwe strategische koers, data is speerpunt

8 april 2019
Ziekenhuis-onderzoek
Innovatie
Nieuws

In het rapport waarin de strategische koers 2019-2022 wordt uitgelegd, schrijft SAZ dat de snelle en ingrijpende ontwikkelingen in technologie en innovatie de zorg zullen transformeren. Daarom is het volgens SAZ belangrijk dat deze ontwikkelingen niet louter worden gezien als instrument tot optimalisatie van de bestaande situatie.

Technologie zal vooral bijdragen aan de personalisatie van zorg en stelt de zorgverleners in staat om te gaan met complexe uitdagingen zoals de vergrijzing en het toenemend personeelstekort. Volgens SAZ zullen de komende jaren worden bepaald door Big Data en AI. “Extractie van data en het verzamelen en analyseren van data vereist nieuwe technologieën en strategieën”, zo luidt het. SAZ noemt onder andere wearables en AI als middelen hiervoor.

Toepassen data door keten heen

Volgens SAZ-voorzitter Bert Kleinlugtenbeld krijgt de zorg net als alle andere sectoren de komende jaren te maken met de ingrijpende rol van informatie en data. SAZ kiest dan ook volgens Kleinlugtenbeld bewust voor het toepassen van data door de keten heen op te nemen als integraal onderdeel van de nieuwe strategische koers.

“We gaan gebruik maken van innovatieve (digitale) technologieën. Hierin hebben we door onze samenwerking binnen de SAZ al veel bereikt, bijvoorbeeld met de app BeterDichtbij. We gaan zorg op afstand meten. Met behulp van data kunnen we samen met de patiënt besluiten nemen over de behandeling die het beste past bij zijn of haar situatie”, zegt Kleinlugtenbeld.

‘Zorg fundamenteel veranderen’

Volgens SAZ dient de opzet van het zorgstelsel compleet te veranderen vanwege enkele belangrijke ontwikkelingen, zoals de vergrijzende bevolking en de daarbij horende stijgende zorgvraag, de beschikbaarheid van nieuwe behandelingen, het oplopende personeelstekort en de veranderende rol van de patiënt.

“Tot nu toe heeft de zorg het accent primair gelegd op genezing en vermindering van ongezondheid. Met andere woorden: als problemen al zijn ontstaan”, schrijft de organisatie. SAZ wil daar om dan ook gaan inzetten op preventie en vroegsignalering.

https://www.youtube.com/watch?v=rLq7KOEj3og