ScopeControl wint Nationale Zorginnovatieprijs 2016

17 maart 2016
Scopecontrol
Innovatie
Nieuws
ScopeControl won vandaag de Nationale Zorginnovatieprijs tijdens het Health Valley event. Dit is een apparaat dat snel en volautomatisch de kwaliteit van endoscopen test. Hierdoor worden vertragingen op de operatiekamer voorkomen. De ScopeControl stelt het personeel op de sterilisatieafdeling van een ziekenhuis in staat om een endoscoop in 1-2 minuten uitgebreid te testen. De bedenker is Bert Dommerholt, van oorsprong distributeur van apparatuur voor regiewagens en omroepstudio’s .

“Endoscopische operaties of kijkoperaties worden in alle ziekenhuizen in Nederland zo uitgevoerd: Regelmatig worden endoscopen tijdens de operatie teruggestuurd naar de centrale sterilisatie afdeling (CSA) met een optische (slecht zicht en onvoldoende licht) fout. Hierdoor loopt een operatie een ongewenste vertraging op. Dat is kostbare operatietijd en de patiënt is onnodig lang onder narcose.”
Bovendien heeft de chirurg beter zicht (dus geen mistig beeld meer door de lens) en kan daardoor sneller en zorgvuldiger werken.

  • Met een ScopeControl kan een ziekenhuismanagement data verzamelen over hoe vaak endoscopen stuk zijn en welke defecten het meest voorkomen, wat tot nu toe niet mogelijk was.
  • De ScopeControl vergt een investering van enige tienduizenden euro’s, maar bespaart een behoorlijk aantal werkuren per jaar in de OK.
  • Het belangrijkste voordeel is echter een kwaliteitbewaking, minder ergernis en gedoe voor het ziekenhuispersoneel en natuurlijk een hogere patiëntveiligheid.
  • De 15.000 euro wordt besteed aan verdere professionalisering van de cloud-omgeving om data wereldwijd met elkaar te delen en te vergelijken.

De andere genomineerde innovaties waren:


Aeonose, is een elektrische neus die aan de hand van een ademanalyse o.a. hoofd-, hals-, darm-, long-, borst- en alvleesklierkanker en tuberculose kan vaststellen: binnen 15 minuten na het blazen is de uitslag bekend.

Binnen 1 jaar is deze techniek, door middel van reuk kanker vaststellen, ook voor darm-, borst- en alvleesklierkanker beschikbaar. Bedacht door het team van Jan Willem Gerritsen, directeur the e-nose company. Het team bestaat uit zeven mensen die samenwerken met artsen.

  • Het apparaat is handteeerbaar 10-15 cm en weegt 700 gram.
  • Kosten circa 1.000 euro per apparaat en de arts betaalt per analyse.
  • De data wordt via bluetooth verstuurd naar Ipad of Iphone en die stuur het door naar datacentrum Inosecompany.
  • De 15.000 euro wordt besteed aan klinische studies, zoals gynaecologische tumoren beginnen.
  • De e-nose is nog niet in het buitenland op de markt, nu per 17 maart in Nederland.
  • Via crowdfunding is onder andere de financiering tot stand gekomen.

SilverFit Rephagia, Joris Wiersinga (bioloog) directeur en uitvinder.Veel oudere mensen, circa 20% van de verpleeghuispatiënten heeft dit probleem, hebben een slikstoornis. Dit is ernstig en heeft 3 effecten:

1.    Sociaal, je kunt niet meer eten en drinken met vrienden
2.    Medisch effect omdat minder voedsel binnen komt (longontsteking)
3.    Effect van aangepaste voeding is duur.

Bij ouderen wordt dit niet behandeld. Vaak zegt de arts: accepteer het maar.
  • Door veel Slikfitness oefeningen om weer te kunnen slikken, kan dit verholpen worden. Een sensor kan zien of je op de juiste manier slikt.
  • Door een spel kun je zien of je goed slikt en dat heeft een positief therapie-effect.
  • Dus van een buisjes in de maag kunnen mensen weer vast voedsel eten.
  • Met de 15.000 euro wordt een prototype ontwikkeld voor intensive care patiënten en patiënten met aangeboren cognitieve afwijkingen. In Amerika 700 plekken, Thailand 4 en Nederland 10 locaties: 6000 euro (o.a. Laurens revalidatiecentrum in Rotterdam, Gelre ziekenhuis in Apeldoorn, voor een professional gebruikt door logopedie.


“We zijn onder de indruk van de grote hoeveelheid aanmeldingen en vooral de kwaliteit van de inzendingen”, aldus Wilco Schuttelaar, directeur Zorginnovatie.nl. “Uit de landelijke inzendingen waren deze  drie innovaties  genomineerd die écht de kwaliteit en efficiency van de zorg verbeteren voor zorgprofessionals.