Sense.info wint twee Lovie awards - Nieuwsoverzicht van 14 oktober

4 januari 2016
Senseinfo
ICT
Nieuws

Sense.info wint twee Lovies - Europese online awards

Amsterdam –  Sense.info, de website over seksuele gezondheid voor jongeren, heeft twee Lovie Awards gewonnen (categorie: websites, even naar rechts scrollen). Deze prijzen worden vergeven aan de beste digitale projecten van Europa. Sense.info wint de publieksprijs: People’s Lovie Award. En ontvangt bovendien van de vakjury zilver in de categorie Websites/Jongeren.  Het publiek en de jury zijn vol lof over de unieke persoonlijke benadering die je als bezoeker ervaart , de grote toegankelijkheid en de interactieve content. Projectleider van Sense.info, Hanneke Roosjen, is blij:  “Het is geweldig om te zien dat onze website zo goed wordt gewaardeerd door experts.  Veel jongeren bezoeken onze site voor vragen en tips over seks, liefde, relaties en alles wat daarbij komt kijken. De website bestaat pas een half jaar en toch zijn er al één miljoen bezoekers geweest!” Een andere publiekslieveling is Doctors without Borders. De site van voorheen Artsen zonder Grenzen, blijkt veel meer mensen te enthousiasmeren dankzij de nieuwe site.

'Ook met standaard IHE XDS blijft uitwisseling medische gegevens  ingewikkeld'

Ziekenhuizen lopen steeds vaker vast bij de uitrol van IHE XDS naar meerdere afdelingen. Dit kost veel geld en ondermijnt de belofte van IHE XDS voor de uitwisseling van medische gegevens. Dit is de mening van Martijn Bakkers, commercieel directeur bij Meddex. Hoewel IHE XDS een belangrijke voorwaarde is voor het veilig uitwisselen van medische data, is het geen universele sleutel die op elke deur past.   Ziekenhuizen opereren al decennia in zeer specifieke IT-omgevingen waar afdelingen werken met verschillende systemen. "Hier wordt niet genoeg rekening mee gehouden waardoor uitgaven bij de implementatie uit de hand lopen en er aan het einde van rit nog steeds geen werkende oplossing is." Volgens Bakkers is IHE XDS geen universele sleutel, maar eerder een envelop. "Bij IHE XDS is internationaal verband afgesproken waar het venster zit, waar het adres staat en waar je de postzegel plakt. Maar als de brief vervolgens in het Russisch is geschreven kun je hem niet lezen. De echte universele sleutel is dan ook een IT-oplossing die onafhankelijk werkt van de bronsystemen, " aldus Martijn Bakkers. 

Video conferences helpen Shared decision-making in hospices

Er is al veel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden om met hulp van video conferencing het shared decision-making proces bij patiënten in allerlei situaties te verbeteren. Maar over hoe dit werkt in hospices was nog niet echt heel veel data beschikbaar. Onderzoekers van de Universiteit van Missouri hebben bekeken wat de mogelijkheden zijn om beslissingen echt samen met de patiënt, zijn familie en de artsen te nemen. "Patiënten in hospices hebben over het algemeen minder dan zes maanden te leven en ze moeten in die tijd hele belangrijke beslissingen nemen," aldus Debra Parker-Oliver, PhD, professor aan de afdeling Family and Community Medicine aan de medische faculteit van de Universiteit van Missouri. "Shared decision making is echt belangrijk voor zorg die de patiënt centraal stelt." Familieleden die zorg verlenen kunnen via video conferenties gemakkelijk bij vergaderingen van de staf van het hospice worden betrokken. Dat wil niet zeggen dat er automatisch shared decision making ontstaat, maar het kan er wel aan bijdragen.