Search
Close this search box.
Search

Sensors bieden betere kwaliteit van leven voor mensen in langdurige zorg

Ouderen zorgorganisatie Compartijn gaat een samenwerking aan met De ZorgCentrale en Avics voor zorgmonitoring die behalve ’s nachts, ook overdag zal plaatsvinden. Zorgcentralisten monitoren op afstand geanonimiseerde beelden van psychogeriatrische bewoners van Compartijn. Deze strategische samenwerking is op 8 april 2016, tijdens de beurs Zorg & ICT in Jaarbeurs Utrecht, door de drie partijen getekend.

Slimme sensortechnologie meet alle bewegingen in de woonzorgappartementen van bewoners met Alzheimer of een andere vorm van dementie. Wanneer bewegingen worden gesignaleerd buiten het vastgestelde maatwerkprofiel van een bewoner van Compartijn, komt het geanonimiseerde beeldfragment automatisch binnen bij een van de zorgcentralisten van De ZorgCentrale. Niet alleen de traditionele meldingen worden gedetecteerd, zoals iemand die het bed of de kamer verlaat, maar bijvoorbeeld ook onrust in bed.

De zorgcentralisten beoordelen de binnenkomende beeldfragmenten en initiëren indien nodig vervolgacties. Dit doen zijn niet alleen in de nachtelijke uren, maar 24/7. Deze combinatie van zorg op locatie, bewezen slimme sensortechnologie en 24/7 zorg op afstand is in Nederland nog niet eerder toegepast.

Betere nachtrust

Door de inzet van De ZorgCentrale worden tot 60% van de alarmen waarbij fysieke opvolging niet nodig is opgevangen door medewerkers die op afstand toezien. Dit vergroot de veiligheid en kwaliteit van leven van alle bewoners. Dat was voor Compartijn de belangrijkste reden om hiermee te gaan werken.

“De nachtrust wordt op deze wijze minder vaak verstoord en dus blijft er meer tijd over om een hogere kwaliteit van zorg te leveren en aandacht te geven aan onze bewoners. Daarnaast is de privacy van onze bewoners ook geborgd“, vertelt Bart Timmers, directeur business development van Compartijn. Wanneer beeldfragmenten na een alarm binnenkomen, beoordeelt de zorgcentralist de situatie die het alarm heeft veroorzaakt. Bewoners kunnen hierop niet herkend worden, maar de zorgcentralisten kunnen wel bekijken waar een bewoner zich begeeft en of er sprake is van een gevaarlijke situatie.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
digitale veerkracht kort zorgnieuws
Digitale veerkracht, Kennispartner UMCU, bestuurswisselingen en meer
Duurzaam laryngoscoopblad
UMC Utrecht stapt over op herbruikbare laryngoscoopbladen
eHealth
Digitale receptionist Emma aan het werk gezet
operatierisico
Machine learning voorspelt operatierisico bij PAV
Radiologie
Inzet van AI maakt radioloog niet per se beter
menselijke AI
Bijna 7 miljoen beschikbaar voor mensgerichte AI
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Volg jij ons al?