Search
Close this search box.
Search

Signalen ouderenmishandeling herkennen met VR-training

Maaike Brunekreef traint, als aandachtsfunctionaris huiselijk geweld & kindermishandeling binnen Isala, al negen jaar zorprofessionals in het herkennen van signalen van huiselijk geweld bij hun patiënten. Sinds kort kan zij voor die training ook gebruikmaken van een VR-bril. Daarmee kunnen de zorgprofessionals de nieuwe Virtual Reality training ouderenmishandeling volgen.

In Nederland krijgt vijf procent (een op de twintig) van alle thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder op enig moment in hun leven te maken met ouderenmishandeling. De meest voorkomende vorm is financieel misbruik. Maar ook psychische en lichamelijke mishandeling komen helaas vaak voor. Dit zogenoemde geweld achter de voordeur is lastig te herkennen. “En toch kan het wel, als je weet waar je op moet letten”, aldus Maaike Brunekreef. De nieuw ontwikkelde VR-training kan daar een belangrijke rol in spelen.

Alert op ouderenmishandeling

Met de VR-bril worden de zorgprofessionals in een virtuele omgeving geplaatst waar ze een ‘echte situatie’ voorgeschoteld krijgen. Gedurende de VR-training verschijnen in de virtuele wereld telkens nieuwe keuzes waar de zorgprofessional op moet reageren. Daarbij moet je denken aan keuzes en vragen zoals ‘Wat zie je?’ en ‘Wat ga je doen?’.

“Het leerzame daarvan is dat je direct ziet wat de gevolgen zijn van je beslissing. Je voelt bijvoorbeeld dat het niet pluis is wat er tussen een bejaarde man en zijn dochter in de spreekkamer gebeurt, maar je besluit verder geen vragen te stellen. Door de VR-bril zie je dan direct wat de gevolgen zijn van jouw keuze. Het mooie van de training is, dat je daarna de situatie ook kunt overdoen en een andere keuze kunt maken. Je krijgt daardoor echt inzicht in wat jij als zorgprofessional kunt betekenen voor een patiënt die mogelijk te maken heeft met geweld achter de voordeur”, vertelt Maaike.

Eigen kennis en ervaring

De verschillende scenario’s voor de VR-training zijn geschreven door Maaike in samenwerking met hulpverleners uit de regio IJsselland. Voor het bedenken van die scenario’s putten de initiatiefnemers uit hun eigen kennis en ervaringen met ouderenmishandeling in de regio. Vervolgens zijn de verschillende scenario’s gefilmd in een huisartsenpraktijk door mediabedrijf De Mannen Zonder Pak.

Bij de ontwikkeling van de VR-training is ook samengewerkt met Veilig thuis IJsselland en het regionale programma ‘Geweld hoort nergens thuis’ Zwolle Isala zal de VR-training ook gaan opnemen in de Isala Academie. Daardoor kunnen artsen, verpleegkundigen en andere ziekenhuismedewerkers de training ook volgen.

Virtual reality training wordt binnen de zorg al op meerdere plekken ingezet, ook bij de opleiding van zorgprofessionals. Zo werden tijdens de coronacrisis in diverse ziekenhuizen verpleegkundigen en artsen ‘virtueel’ voorbereid op de te verwachten golf (IC-)patiënten.

Ron Smeets

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?