Programma

Nieuws
Tip hier de redactie
Bekijk overzicht
Artikel delen

Singularity University Silicon Valley vestigt Nederlandse afdeling in Eindhoven

De Singularity University gaat in Eindhoven een Nederlandse vestiging openen, de eerste van de SU buiten Amerika. Burgemeester Rob van Gijzel en de CEO van SU, Rob Nail ondertekenden het ‘Construction Contract’ op 31 maart in Californië. Namens StartUpDelta, een initiatief dat buitenlandse investeerders wil aantrekken voor Nederlandse tecnho-start-ups, maakte Prins Constantijn van Oranje deel uit van de delegatie in Californië.

Tags

Innovation Partner

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Singularity University is een internationaal kennis- en innovatieplatform dat technologie en wetenschap zodanig wil verbinden dat de mensheid allerlei grote wereldproblemen kan oplossen. Het is opgezet vanuit Sillicon Valley met steun van een aantal grote bedrijven zoals NASA, Google, Nokia, Cisco, Genentech en LinkedIn. De eerste internationale vestiging van deze ‘universiteit’ opent eind dit jaar in Eindhoven. De Nederlandse tak van SU richt zich vooral op sectoren waarin Nederlandse wetenschappers en bedrijven tot de wereldtop behoren: gezondheidszorg, mobiliteit, water en voedselproductie.

De komst van de SU is het resultaat van een gezamenlijke inspanning van de gemeente Eindhoven, het ministerie van Economische Zaken, de gemeenten Amsterdam en Rotterdam, Radboudumc, Deloitte en de Nederlandse ambassadeur van de SU, Yuri van Geest.

Vanuit het Radboudumc is directeur van het Radboudumc REshape Center Lucien Engelen intensief bij het initiatief betrokken. Sinds 2011 verzorgt hij colleges voor SU en organiseert bovendien jaarlijks een studiereis naar een groot technologiecongres in San Diego en aansluitend een bezoek aan Silicon Valley. Engelen: ‘We hadden twee jaar geleden al de wens om de medische tak van dit initiatief naar Nederland te halen, als opvolger van onze succesvolle TEDx-reeks. Toen bleek dat een breder initiatief haalbaar was, hebben we de handen ineen geslagen. De Nederlandse ‘hub’ van SU krijgt vorm in Eindhoven, terwijl de medische tak vanuit de Radboud Campus wordt opgepakt.’

Over Singularity

De Singularity University werd in 2008 gesticht door Peter Diamandis en Ray Kurzweil op het NASA Ames onderzoekscentrum in SiliconVally, samen met verschillende corporate partners zoals Google, Nokia, Cisco, Genentech, Autodesk, ePlanet en Kauffman Foundation. De naam wordt ontleend aan een term uit de technologiewereld: het singuliere moment dat wordt bereikt wanneer de machine even slim is als de mens. Volgens de Wet van Moore verdubbelt de rekenkracht van computerchips ongeveer elke anderhalf jaar. Met de huidige technologische ontwikkelingen in gedachte zullen computers en robots dus rond het jaar 2030 net zoveel rekenkracht hebben als het menselijk brein.

De SU wil oplossingen bieden voor de zogeheten ‘grand challenges’ in onze wereld, zoals bijvoorbeeld gezondheid, klimaat, voedsel, urbanisatie en mobiliteit. Daartoe brengt het wereldwijd wetenschappers bij elkaar die technologie combineren op het gebied van kunstmatige intelligentie, robotica, biotechnologie, neurowetenschappen en nanotechnologie. Daarmee is de SU wegbereider van baanbrekende innovatie. Met haar werkwijze heeft de SU al meer dan 100 start-ups opgezet en verschillende ideeën in patenten vastgelegd.

Openingsmanifestatie 2022
Wilt u op 31 januari 2022 ook naar de ICT&health Openingsmanifestatie? Entreekaarten zijn gratis maar op is écht op! Dus wacht niet en meld u snel aan.

Tags

Innovation Partner

Deel dit artikel

Wilt u belangrijke informatie delen met de redactie?

Tip hier de redactie

Mis niks en ontvang de spannendste ontwikkelingen