Search
Close this search box.
Search

Sint Maartenskliniek gaat app voor reumapatiënten testen

De Sint Maartenskliniek Nijmegen in Ubbergen wil vermoeidheidsklachten bij reumapatiënten beter in kaart brengen door deze doelgroep hun klachten via een app op een smartphone te laten bijhouden. De proef wordt in één week gehouden en er kunnen 30 personen aan deelnemen.

Vermoeidheid komt veel voor bij reumatische aandoeningen en kan negatieve gevolgen hebben in het dagelijkse leven. Reumapatiënten omschrijven hun vermoeidheidsklachten vaak als langdurig, wisselend, onvoorspelbaar en overweldigend, schrijft de kliniek in een oproep aan potentiële kandidaten.

Deelnemers ontvangen na aanmelding een e-mail met daarin uitleg over hoe zij de app kunnen downloaden op hun smartphone. Vervolgens krijgen zij gedurende zes dagen vier keer per dag een melding op hun telefoon om twee vragen te beantwoorden over hun vermoeidheid. Daarnaast ontvangen deelnemers een vragenlijst over hun persoonlijke kenmerken, zoals geslacht en leeftijd, en een vragenlijst over hun ervaringen met de app.

Deelname aan het onderzoek is vrijwillig en deelnemers kunnen op ieder moment verdere deelname weigeren of zij kunnen zich terugtrekken zonder opgaaf van reden. De verzamelde gegevens worden vertrouwelijk behandeld en worden niet aan derden verstrekt.

Uiteindelijk wil de Sint Maartenskliniek met de app ook andere klachten (zoals pijn) bij reumatische aandoeningen in kaart brengen. Met dit onderzoek wil de kliniek de ervaringen van de app-gebruikers inventariseren.

Meer mobiel, meer apps

De Sint Maartenskliniek is al langer bezig met het inbedden van mobiele toepassingen in zorgprocessen. De afdeling Research van de Sint Maartenskliniek ontwikkelde bijvoorbeeld al de ‘dr. Bart app’ om mensen met artrose handvatten te bieden om met hun klachten om te gaan. De app bevat adviezen, oefeningen en informatie, en het onderzoek moet uitwijzen of dit via een app goed kan worden overgebracht.

Ook biedt de kliniek jongeren die vanwege  scoliose (vergroeiing van de rug) een bracebehandeling bij Kinderkliniek krijgen informatie via de orthopedie app om hen beter in staat te stellen zich voor te bereiden/informeren over hun behandeling.

Tom Xhofleer

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
Gegevens delen
Derde pilot proactief gegevens delen
Digitalisering expertisecentrum
Expertisecentrum bundelt kennis digitalisering en welzijn
wiel
Wiel zelf uitvinden hoeft niet, maar ontwikkel er wel op door
breuk
Virtual Fracture App slaat aan in Albert Schweitzer
monitor
E-healthmonitor signaleert stagnerende inzet digitale zorg
Alain-Labrique_bewerkt kopie
Digitale technologie is enabler voor duurzame zorg
shutterstock_317554598 kopie
Vergroten digitale patiëntbetrokkenheid zorgt voor gestroomlijnde workflows
um_mumc
Soms moet je eerst even uitzoomen om echte stappen te zetten
domotica-ouderen_Midjourney kopie
Cybercrimineel focust zich vaker op zorgleverancier
Big,Data,Ai,Coding,Screen,For,Asian,Future,Health,Care
Zorgtechnologie is voor iedereen
Volg jij ons al?