‘Slimme’ hechtingen optimaliseren nazorg

11 oktober 2016
Nieuws

Zes onderzoekers van verschillende Amerikaanse universiteiten, onder leiding van Pooria Mostafalu, ontwikkelden een nieuwe hechtingsdraad. In deze hechtingsdraad zijn door middel van nanotechnologie verschillende sensoren verwerkt, die hun metingen direct doorsturen naar de smartphone van de dienstdoende arts. Hiermee wordt zorg na ingrijpende operaties geoptimaliseerd.

Sensoren

De ontwikkeling bestaat uit twee lagen met sensoren. Een daarvan bevindt zich op de huid, waar het onder andere de temperatuur van de patiënt meet. De tweede draad ligt dieper en bevat chemische sensoren. Met deze draad is het mogelijk onder andere de pH en glucose waarden van de patiënt bij te houden.

Deze data wordt verzameld op een zogenaamde ‘read out electronic’, die dit vervolgens doorstuurt naar een smartphone of computer. Op deze manier is het voor artsen mogelijk gegevens van patiënten in real time en zonder ingrepen bij te houden, zo melden de onderzoekers. 

De kracht van draad

Inmiddels zijn draden, waaronder hechtingsdraden, slechts enkele millimeters dik. Naast dun zijn de draden ook flexibel, overvloedig aanwezig, goedkoop en op lastige plekken toe te passen. Dit laatste geeft de slimme hechtingsdraad een voorsprong op eerdere sensoren, die alleen geplaatst konden worden op platte oppervlakten. Dit is zeker bij het monitoren van implantaten en fracturen van groot belang.