Slimme kleding past zich automatisch aan – onderzoek

11 maart 2016
Smartclothing
Patiënt
Nieuws

Het zal op termijn mogelijk worden dat kleding zich met behulp van technologie aanpast aan de behoeftes van de drager. Dat stelt althans het onderzoeksinstituut VTT Technical Research Centre of Finland. Dat ontwikkelde een technologie waardoor zaken als warmte en vocht automatisch worden gereguleerd. Volgens de onderzoekers is het concept toepasbaar op buitenactiviteiten, maar ook op medische omgevingen.

In het Smart Clothing project werkt VTT in het bijzonder aan de mogelijkheid om kleding zichzelf op basis van omgevingsfactoren, en de persoonlijke omstandigheden van de drager, te laten reguleren. Volgens de onderzoekers is de huidige generatie smart clothing momenteel nog niet zover of zijn de effecten hiervan nog ontoereikend.

De technologie die VTT gebruikt is gebaseerd op een model waarbij er rekening wordt gehouden met onder meer de individuele warmtesensatie en de fysieke verschillen tussen mannen en vrouwen. Zo beschikken mannen gemiddeld over vijf tot vijftien kilo meer spiermassa dan vrouwen. Volgens het VTT kan de technologie breed worden ingezet, door onder meer ziekenhuizen, politie, brandwaar, maar ook door atleten.

Smart clothing miljardenmarkt

De inzet van van de technologie in ziekenhuizen zou leiden tot een betere en effectievere individuele behandeling, stellen de onderzoekers. Slimme kleding kan bijvoorbeeld detecteren wanneer de lichaamstemperatuur te hoog wordt. Verder kan onderkoeling van patiënten op deze manier beter worden voorkomen.

De markt voor smart clothing, of smart textiles, zal de komende jaren flink groeien, verwacht onderzoeksfirma MarketsandMarkets. Naar verwachting zal deze markt in 2020 een waarde vertegenwoordigen van een kleine vijf miljard dollar bij een gemiddelde jaarlijkse groei van 33,6 procent tussen 2015 en 2020. De groei zal de komende jaren vooral worden gedreven door vraag uit Aziatische markten.