Slimme rolstoel moet ongemak bij langdurig zitten aanpakken

31 oktober 2018
De-heer-Kok-Den-Ooiman
Digitalisering
Nieuws
Waar moet een rolstoel aan voldoen om er lekker in te kunnen zitten? Hoe voorkom je vermoeidheid en lichamelijke ongemakken door een slechte zithouding? Meneer Kok (88), bewoner van Sensire-locatie Den Ooiman weet het, na het meewerken aan het onderzoek waarbij met behulp van sensoren in de zitting en rugleuning van zijn slimme rolstoel, inzicht is verkregen in een juiste zithouding. In zijn test-rolstoel kan hij ontspannen zitten, in een juiste houding en met toch voldoende bewegingsruimte om activiteiten te kunnen doen, zo schrijft Sensire.

‘Slimme’ rolstoel biedt meer comfort

Het onderzoek is nog niet afgerond, maar de metingen hebben al wel inzicht gegeven in het zitgedrag en de drukverdeling tijdens dagelijkse activiteiten. Ook is de vormgeving van de rolstoel verbeterd op basis van de uitkomsten van het onderzoek. Meneer Kok hierover: “De ‘slimme’ rolstoel is mooi en lekker licht. Ik kan er gemakkelijk in bewegen hoewel mijn huidige rolstoel ook best lekker zit. Het is wel fijn dat de ‘slimme’ rolstoel drukpunten ontziet zodat ik daar geen last van krijg.” In een bij de presentatie toegevoegde video is te zien hoe meneer Kok samen met ergotherapeut Adinda van Sommeren, heeft meegewerkt aan het onderzoek om tot een ‘slimme’ rolstoel te komen. De studie is in april begonnen.

Relatie zitgedrag en ongemakken

In Nederland zijn circa 300.000 mensen afhankelijk van een rolstoel. Een deel van hen brengt dagelijks uren zittend door, met soms nadelige gevolgen voor de huid, gewrichten en spieren. Zo kunnen door een voortdurende druk wonden ontstaan die lastig genezen. Ook kost een slechte zithouding energie, wat ten koste gaat van de zelfredzaamheid van de rolstoelgebruiker. Met de ‘Smart Wheelchair’ hopen IT-dienstverlener SAP en Life & Mobility met behulp van de praktijkervaringen van Sensire, meer inzicht te krijgen in de relatie tussen zitgedrag en ongemakken. Het voorkomt negatieve effecten van langdurig rolstoelgebruik zoals decubitus. Samen willen de betrokken partijen een oplossing te vinden voor de problemen die gepaard gaan met langdurig rolstoelgebruik.   Openingsmanifestatie van de e-healthweek 2019 Meer weten over hoe, waarmee en met wie de zorg haar toekomst implementeert? Bezoek dan op 21 januari 2019 de jaarlijkse ICT&health Openingsmanifestatie van de e-healthweek. Entreekaarten zijn gratis, dus wacht niet en meld u snel aan want op is op!