Search
Close this search box.
Search

Slimme sensoren ‘luisteren’ naar wond

Wetenschappers van de Britse Heriot-Watt University ontwikkelen een systeem waarbij slimme sensoren ‘luisteren’ naar een wond om te kunnen bepalen of en hoe deze zal genezen. De nieuwe oplossing kan ervoor zorgen dat bij controle van een wond voortaan de pleister of het verband niet hoeft te worden verwijderd.

De onderzoekers leunen bij de ontwikkeling van het systeem sterk op data. Deze data helpt bij het in kaart brengen van de structuur van wonden en kan het genezingsproces beter in kaart worden gebracht. Voor het onderzoek maken de onderzoekers gebruik van huidlagen van varkenshuid die microscopisch worden onderzocht en in 3D-beelden worden omgezet. Dit is om te zien hoe de huid zich gedraagt na bijvoorbeeld een snijwond.

Vervolgens plaatsen de onderzoekers een sensor ter grootte van een suikerkorrel op het weefsel om te kunnen ‘horen’ hoe de wond zich gedraagt op basis van vibraties van het beschadigde weefsel.

Meer onderzoek slimme wondzorg in NL

Onlangs maakte de NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) bekend ruim 400.000 euro te stoppen in onderzoek aan de TU Eindhoven naar ‘slimme oppervlaktes’ die vloeistoffen afscheiden en absorberen. Dit zou nieuwe mogelijkheden bieden op het gebied van gezondheid, zoals het sneller laten genezen van wonden. 

Gecontroleerde afgifte van vloeistof uit het oppervlak is belangrijk voor zelfreinigende systemen, waarbij het vrijgegeven smeermiddel de bevochtigbaarheid van het oppervlak wijzigt en de hechting van verschillende verontreinigingen afstoot. Dergelijke slimme oppervlaktes kunnen ook worden gebruikt voor biomedische doeleinden, zoals huidpleisters, om de luchtvochtigheid te beheersen en langzaam antibiotica vrij te geven om wonden te genezen.

Samenwerking bij complexe wondzorg

In mei startten de vier grote zorgverzekeraars gaan samenwerken op het gebied van registratie van resultaten bij complexe wondzorg. Zo worden er voortaan uniforme vragenlijsten gebruikt. De administratie rondom deze wondzorg moet zo eenvoudiger worden voor zorgaanbieders. Bovendien levert één gezamenlijke registratie veel data op die zorgaanbieders in staat moet stellen zorg beter af te stemmen op de verzekerde en kan registratiesoftware gestandaardiseerd worden.

Zorgprofessionals hebben de afgelopen jaren met een aantal zorgverzekeraars afspraken gemaakt over triage, verwijzingen en verbandmiddelen die worden gebruikt in de wondzorg. De reden hiervoor is dat een goede triage van complexe wonden, de behandeling en het monitoren van het verloop van de genezing bijdragen aan kwaliteit van leven van patiënten.

maarten

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?