Search
Close this search box.
Search

Slimme sokken voor diabetes patiënten

Start-up Siren Care, gevestigd in San Francisco, brengt in de lente van 2017 slimme sokken voor diabetes patiënten uit. Deze sokken moeten het voor diabetes patiënten mogelijk maken om ontstekingen in voeten sneller te detecteren. Dit doen de sokken met ingeweven sensoren.

Dat diabetes de nodige complicaties met zich meebrengt, moge duidelijk zijn. Naast bloedprikken en het toedienen van medicijnen, moeten diabetes patiënten ook hun bloedvaten in de gaten houden. Door diabetes kunnen bloedvaten en zenuwen beschadigd raken, ook wel bekend als neuropathie. Het bloed stroomt hierdoor minder goed door benen en voeten, waardoor het gevoel in diezelfde benen en voeten minder wordt. Het is voor diabetes patiënten dan ook een groot risico dat zij wondjes, breuken en zwellingen minder snel opmerken. Hierdoor kan de wond, breuk of zwelling ontsteken. Het is dus zaak hier zo snel mogelijk bij te zijn.

Siren Care

Het team achter de start-up Siren Care gelooft dat ingebouwde sensoren hierin een grote rol moeten spelen. De sensoren bevinden zich in sokken. Deze slimme sokken gebruiken temperatuur sensoren om ontstekingen, en hiermee verwondingen, te detecteren. De sensoren zijn verweven in de stof van de sok. De informatie van de sok is direct te bekijken op een gekoppelde smartphone. Bij een probleem of te hoge temperatuur geeft de applicatie een melding. Sok en applicatie slaan de data op in de cloud.
Siren Care is echter niet het enige bedrijf wat een zoektocht is gestart naar een oplossing.

SurroSense RX

De SurroSense RX is een zool om in de schoen te plaatsen. De inlegzooltjes zijn ‘slim’ en detecteren het wanneer de gebruiker de zooltjes te lang draagt of teveel druk uitoefent. De zooltjes sturen deze metingen naar een gekoppelde smartwatch. Op deze manier kan de drager zijn of haar gedrag aanpassen wanneer dit nodig is. De data wordt opgeslagen, zodat de drager inzicht heeft in wat er gebeurt onder zijn of haar voeten.

PressureGuardian

De PressureGuardian werkt als ondersteuning voor orthopedisch en prothetisch schoeisel. De gebruiker plaatst het apparaatje op het schoeisel, waarna het de druk van de voeten van de patiënt meet. Ook dit apparaatje is gekoppeld aan een applicatie.  Hoewel de sok van Siren Care zich dichter op de voeten van de diabetes patiënt bevindt, en zo directer informatie opvangt, zijn er alsnog hordes te overkomen.  Zo zijn er momenten op een dag dat een persoon geen sokken of schoenen draagt. Wat doet de diabetes patiënt op het moment dat hij of zij slaapt, doucht of het simpelweg te warm vindt voor sokken? En, aangezien ouderen een verhoogde kans hebben op diabetes type 2, wat betekent dit dan voor diabetes patiënten die geen affiniteit met technologie hebben?
 
Terwijl het zeker de aanmoediging verdient dat ontwikkelaars zich ook met deze problemen bezig houden, is het eveneens belangrijk de levensstijl van gebruikers niet uit het oog te verliezen. Aan het einde van de dag zijn zij het immers voor -en door- wie deze stappen gezet worden.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?