Slimme tattoo luistert naar lichamelijke geluiden

17 november 2016
Nieuws
Fysiologische geluiden hebben een grote klinische bruikbaarheid. Het probleem echter wat hierbij ontstaat is dat mensen deze geluiden simpelweg niet zelf waar kunnen nemen. Hiervoor is dus een hulpstuk nodig. Traditioneel is dit een stethoscoop of een digitale versnellingsmeter, maar deze hebben beide het nadeel dat dit niet voor constant gebruik is. Bovendien vervormen de apparaten de signalen via de huid. De nieuwe tattoo, die op de huid geplaatst wordt, omzeilt deze nadelen en kan zo de medische wereld vooruit helpen.

Medische sticker

De nieuwe tattoo heeft zijn plaats op de huid als een sticker. Binnen deze sticker bevinden zich sensoren, ingekapseld in een flexibele siliconen omhulsel. Aan beiden kanten hiervan bevinden zich elektroden. Hiermee kan het kleine apparaatje vrijwel overal op het lichaam metingen uitvoeren. Het kan hartkloppingen volgen en naar spieren of het maagdarmkanaal luisteren. Het luistert niet alleen, het voelt ook vibraties. Hiermee is stemcontrole mogelijk. Het apparaatje detecteert geluiden en vibraties van 0.5 tot 550 Hertz.

Testen met Pac-Man

In een van de demo’s plaatsten de onderzoekers het plaatje op de keel van mensen. Hierna lieten ze hen een spraak gestuurde versie van Pac-Man spelen. Door te luisteren naar de vibraties van de stembanden van de drager, herkende het apparaatje de commando’s ‘omhoog’, ‘omlaag’, ‘links’ en ‘rechts’. De Pac-Man verplaatste zich na een commando onmiddellijk. Door het geluid direct vanuit de keel op te vangen, werd eventueel omgevingsgeluid genegeerd door het apparaat. Dit is bij vele spraak gestuurde apparaten een probleem.

Tijdens een andere teststudie werd acht hartpatiënten gevraagd het apparaat op hun borst te plakken. De tattoo luisterde zo naar het hart van de patiënten. Een echocardiogram wees uit dat het apparaat niet alleen hartkloppingen opving, maar ook correct aangaf om welk type hartkloppingen het ging.

Controle van medische ingrepen

De onderzoekers hopen dat het plaatje in de toekomst een rol kan spelen bij het controleren van implantaten. Het zou artsen moeten waarschuwen voor medische problemen of mechanische storingen. De eerste experimenten hiervoor zijn al in werking; bij dragers van een LVAD, een Linker Ventrikel Ondersteunings Apparaat of Steunhart, werden bloedpropjes geïntroduceerd. De bloedpropjes veranderen het geluid van de LVAD, een afwijking die het apparaat op moet vangen.

De nieuwe technologie brengt vele mogelijkheden met zich mee, maar de belangrijkste ontwikkeling ligt bij de verbetering van het comfort voor de patiënt.

Bekijk hieronder de video met een demonstratie.

###elect-tatoo###