Smartphone-gebruik door millennial dokters verandert gezondheidszorg

17 juni 2016
Nieuws

Bijna elke dokter bezit al een smartphone en gebruikt het toestel ook voor het werk. Er zijn echter duidelijke verschillen in de intensiteit en het soort gebruik tussen diverse generaties, zo schrijft Calgary Scientific. Vooral de jongere generaties gebruiken smartphones en mobiele apps steeds meer in een klinische omgeving.

Uit een studie van een jaar geleden bleek al dat 98 procent van de artsen een smartphone in gebruik heeft. 92 procent stelt dat een mobiel toestel ook handig is tijdens werkuren.  Maar het is zeer leeftijdsafhankelijk op welke manier en hoe frequent men de smartphone gebruikt voor klinische doeleinden.

Van de zogeheten millennials – artsen onder de 35 jaar oud – gebruikt 92 procent minimaal één smartphone-app zoals een diagnostisch hulpmiddel of medicatiereferenties – voorklinische doeleinden. Bij artsen van 35 tot 44 jaar daalt dit percentage met 20, terwijl het bij artsen van 45 jaar en ouder met nog eens 30 procent daalt.

Het grote gebruik van smartphones door millennials in klinische omgevingen is logisch, meent specialist Steven Levine, professor in de Neurologie en Noodmedicatie bij het SUNY Downstate University Hospital in New York. Voor deze groep is een mobiel device of een app onderdeel van het dagelijks leven. “Elke dag tijdens rondes krijg je antwoorden van studenten voordat je de vraag af hebt. Voor deze artsen in opleiding en de jongere generatie artsen is het alles dat zij kennen. Uiteindelijk zal hoe zij mobiele toestellen en apps gebruiken voor klinische doeleinden de norm worden.

Het artikel in Calgary Scientific sluit af met een waarschuwing zoals die in Nederland onder meer door de Autoriteit Persoonsgegevens en de KNMG al is gegeven inzake het gebruik van WhatsApp door artsen. De zogeheten tech savvy artsen moeten patiëntgegevens goed beschermen en er zeker van zijn dat een gebruikte app de juiste accreditatie heeft voor klinisch en diagnostisch gebruik. Zo bleek uit een recente studie dat 28 procent van de medici patiëntgegevens op hun mobiele devices bewaard. 14 procent van deze gegevens zijn onbeschermd.