Sneller juiste zorg bij orthopedische klachten via app

26 juni 2019
patient showing sore arm to doctor at hospital
Technologie
Nieuws

Patiënten met klachten aan spieren en gewrichten kunnen sneller de juiste zorg krijgen met behulp van een app die huisartsen direct verbindt met een specialist. Zo worden onder meer onnodige wachttijden omzeild. Dat blijkt uit een proef bij twee Nijmeegse gezondheidscentra van ongeveer 20 huisartsen. Zorgverzekeraar Menzis heeft de pilot gefaciliteerd.

De proef bij Academische Zorggroep Stielo onder 100 patiënten met specifieke klachten aan spieren en gewrichten toonde dat doorverwijzing naar bijvoorbeeld een orthopeed in het ziekenhuis niet altijd nodig is. In de proef maakten huisartsen gebruik van een speciale app van Prisma, onderdeel van het medische uitwisselplatform Siilo.

App biedt snel contact met specialist

Via de app kan de huisarts contact opnemen met een orthopeed of andere specialist. Via een beveiligde omgeving stuurt de huisarts gegevens over klachten door. Binnen 24 uur ontvangt de huisarts een advies waarbij wordt aangegeven of verwijzing naar het ziekenhuis wel of niet nodig is. is dat niet het geval, dan, kan de orthopeed adviseren over een mogelijke behandeling of vervolgzorg voor de patiënt.

Patiënten krijgen zo volgens Menzis sneller de juiste zorg. In veel gevallen bleek doorverwijzing naar het ziekenhuis namelijk niet nodig. De patiënt hoeft dan niet te wachten op een behandeling in het ziekenhuis en kan sneller en dicht bij huis terecht voor de juiste zorg.

Positief over resultaten

Zowel de huisartsen als patiënten zouden positief zijn over de resultaten van de pilot. Henk Schers, van huisartspraktijk Thermion Lent en mede-initiatiefnemer van de pilot benadrukt dat de proef nog niet helemaal is afgerond, maar de eerste geluiden zijn positief. Zo zouden patiënten het prettig vinden dat er advies van deskundigen op de achtergrond beschikbaar was zodat ze sneller het juiste behandeltraject ingaan..

Scherst stelt verder: “De huisartsen zijn tevreden, en vonden het leerzaam om van meerdere specialisten advies te krijgen en toch de teugels in eigen hand te houden. Een eerste voorzichtige analyse lijkt in de richting te wijzen van minder verwijzingen en meer verwijzingen naar de juiste plek, maar dat kan natuurlijk pas na langere tijd definitief worden bepaald. De huisartsen waren in elk geval zo enthousiast dat ze na de pilotperiode gewoon op deze manier verder wilden gaan.”

Belang van digitale zorg

Menzis heeft de betrokken zorgaanbieders geholpen om dit project samen uit te voeren in het kader van de visie van deze zorgverzekeraar op het belang van digitale zorg. Om alle mogelijkheden samen met de zorgaanbieders te onderzoeken, wordt de proef voor een langere periode verlengd.