Sophia Kinderziekenhuis bouwt website voor ouders kinderen met koorts

29 januari 2017
Nieuws

Een boekje mee

"Ouders blijven dan onzeker over wat er aan de hand is. En weten eigenlijk helemaal niet wat ze nu in de gaten moeten houden", vertelt Rianne Oostenbrink, kinderarts van het Sophia Kinderziekenhuis.
De spoedeisende hulp geeft de ouders tegenwoordig wel een boekje mee, waarin uitgelegd wordt dat de ouders vooral op de hartslag, de ademhaling, de kleur van het kind en de algehele indruk moeten letten.

"Maar het blijkt lastig in te schatten wanneer het niet goed gaat. Een ouder maakt zich bijvoorbeeld grote zorgen als het kind hard huilt. Maar een kind dat heel rustig is, kan apathisch zijn. En dit is één van de kenmerken dat er wat aan de hand is", aldus Oostenbrink.

Te laat hulp zoeken

“Het gebeurt bijna nooit dat één kenmerk een ernstige infectie bevestigt of uitsluit”, zegt Oostenbrink. "Al heeft een kind hoge koorts, als het normaal eet, drinkt, speelt en plast, dan is er minder aanleiding voor grote zorgen. Het lastige is, er zijn ook ouders die te laat hulp zoeken. Dat willen we natuurlijk ook voorkomen".

Op dit moment werkt het kinderziekenhuis aan een website, om zo ongeruste ouders bij de koorts van hun kind te informeren. "Daar willen we ook filmpjes opzetten van een ziek versus een gezond kind, zodat ouders kunnen zien wanneer ze naar de arts moeten'', aldus de huisarts. Hierdoor kunnen ouders zich inlezen en een afweging maken of een ziekenhuis- of artsenbezoek nodig is. Dit voorkomt vele onnodige ritjes, de arts en het ziekenhuis krijgen tijd voor andere zaken en er wordt veel geld bespaart.