Search
Close this search box.
Search

Spijkenisse MC zet e-health, EPD in voor geïntegreerd zorgconcept

Het Spijkenisse Medisch Centrum heeft de financiering rond om zich van een duurzame toekomst te verzekeren. Deels komt de benodigde acht miljoen euro van de Rabobank, als financier van het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis. Verder breidt het Maasstad Ziekenhuis haar financiering uit. Het geld wordt ingezet voor verbouwing van het pand van het centrum om een geïntegreerd zorgconcept aan te bieden. Dat wordt onder meer ondersteunt met e-health oplossingen en het EPD dat recent in gebruik genomen is met de vier ziekenhuizen van de Coöperatie Zorg op Zuid.

Dankzij de nieuwe financieringsvorm hoeft het Spijkenisse Medisch Centrum (SMC) geen gebruik te maken van de gemeentegarantie die de gemeente Nissewaard had aangeboden. De nieuwe financiering is gebaseerd op de naar eigen zeggen zeer goede (financiële) resultaten die het Spijkenisse Medisch Centrum de afgelopen twee jaar heeft behaald, resulterend in het inmiddels opgebouwde positieve eigen vermogen en een ambitieus en innovatief zorgconcept en business plan.

“Deze financiering is een belangrijke opsteker om onze visie – het opzetten van een uniek zorgconcept in het Spijkenisse Medisch Centrum – te gaan realiseren,” aldus SMC-bestuurder Peter Langenbach.

Rol als anderhalve-lijns-centrum

Onder leiding van Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en het Maasstad Ziekenhuis heeft het SMC de afgelopen jaren een transitie gemaakt naar een ziekenhuisvoorziening die passend is voor de zorgbehoefte in de regio. Paul van der Velden, medebestuurder van het Spijkenisse Medisch Centrum, stelt dat het doel is om de beste en zo compleet mogelijke zorg te bieden in de regio Voorne-Putten, Rozenburg, Hoogvliet en de Hoeksche Waard. “We willen zodoende het pand verbouwen tot een anderhalve-lijns-centrum waar we – samen met partners uit de eerstelijnszorg – onder één dak een geïntegreerd zorgconcept aanbieden.”

Onder het dak van het Spijkenisse Medisch Centrum moet een afdeling worden gerealiseerd voor geriatrische revalidatiezorg (revalidatie specifiek voor ouderen) en eerstelijns bedden. De eerstelijns bedden zijn bestemd voor patiënten van de huisarts die niet thuis kunnen blijven, maar medisch gezien niet hoeven te worden opgenomen in het ziekenhuis; de huisarts blijft de behandelaar. Daarnaast is er de wens op korte termijn een apotheek in het gebouw te realiseren.

Ondersteuning van EPD, e-health

SMC-Bestuurder Langenbach geeft aan dat het genoemde zorgconcept vergevorderd is. Er kunnen, nu de banken hun vertrouwen hebben uitgesproken, naar verwachting concrete stappen worden gezet om het op korte termijn te realiseren.

“Het gezamenlijke elektronisch patiëntendossier, dat we zeer recent in gebruik hebben genomen met de vier ziekenhuizen van de Coöperatie Zorg op Zuid, levert daar een belangrijke bijdrage aan. In de toekomst willen we onze zorgverlening nog meer vernieuwen, zodat we kunnen blijven voldoen aan de wensen en verwachtingen van onze huisartsen en patiënten. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van e-health (digitale zorgoplossingen). Kortom, we blijven onze dromen najagen.”

Het SMC blijft als regioziekenhuis hoogwaardige, medisch specialistische basiszorg bieden. Dit betekent dat het ziekenhuis – indien nodig – snel complexere of extra zorg kan inzetten vanuit de nauwe samenwerking met het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam en Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis in Dirksland.

admin

ICT&health World Conference 2024

Ervaar de toekomst van de gezondheidszorg tijdens de ICT&health World Conference van 14-16 mei 2024! Claim alvast jouw ticket en dompel je onder in baanbrekende technologieën en innovatieve oplossingen. Ga in gesprek met collega-experts en verken de kracht van wereldwijde samenwerkingen.

Deel dit artikel!

Lees ook
AI
Hoe AI urologische problemen bij baby’s voorspelt
acute zorg
Zorgsector pleit in kamerbrief voor betere databeschikbaarheid
Datalek Zuyderland
Datalek bij Zuyderland Medisch Centrum
verpleegkundige
1 op 5 zorgmedewerkers wil zonder ICT werken  
Parkinson Punt Zuyd
Website Parkinson Punt Zuyd gelanceerd
Narcolepsie
Nieuwe app voor brede behandelaanpak narcolepsie
Zorgorganisatie ZuidOostZorg pioniert in haar verpleegklinieken ondertussen al volop met de inzet van Medido medicijndispensers.
Verpleegklinieken pionieren succesvol met medicijndispensers
AI-opleiding
AI-opleiding voor medewerkers ETZ
zelfherstel
Zebravis onderzoek werpt nieuw licht op behandeling blindheid
Transparantie zorg
Politiek eist meer transparantie over kwaliteit van zorg
Volg jij ons al?